Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto

In Statistika
poljoprivreda

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Time je nastavljen rast proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, i to snažnije nego u prvom tromjesečju kada su te cijene porasle za 11,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

Po danas objavljenim podacima DZS-a, cijene biljnih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine, prema istom razdoblju lani, porasla za 22,7 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda za 21,3 posto.

Kod biljnih proizvoda cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale za 8,1 posto, što statističari objašnjavaju padom proizvođačkih cijena voća koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda.

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65,1 posto), povrća (za 30,4 posto) i vina (za 9,2 posto), navode iz DZS-a.

U postotku najviše su u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle cijene krumpira (uključujući sjemenski), za 107,4 posto.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu, u drugom tromjesečju u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, najviše su porasle cijene goveda (za 28,6 posto), svinja (za 19,5 posto), mlijeka (za 18,4 posto), a još su osjetnije porasle cijene konzumnih jaja (za 42,5 posto).

Također su porasle cijene i u svim ostalim skupinama u stočarstvu, primjerice cijene ovaca i koza za 27,2 posto, a peradi za 12,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input) u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 50,1 posto.

Na taj porast, objašnjavaju statističari, najviše je utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije porasle za 90,7 posto, gnojiva za 189,9 posto i stočne hrane za 27,5 posto.

Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17,9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3,1 posto te veterinarskih usluga, za 3,2 posto.(H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design