Proslava duge suradnje: 30 godina partnerstva Republike Hrvatske i Grupe Svjetske banke

In Bankarstvo
WorldBank

Republika Hrvatska i Grupacija Svjetske banke ponosno obilježavaju tri desetljeća transformativnog partnerstva, temeljenog na poticanju održivog razvoja i uključivoga gospodarskog rasta u zemlji. Na današnjoj svečanosti ministar financija Marko Primorac i Gallina A. Vincelette, regionalna direktorica Svjetske banke za države članice Europske unije, istaknuli su doprinose ovog partnerstva za razvoj Hrvatske.

Partnerstvo je započelo 1993., nedugo nakon što je Hrvatska stekla neovisnost. Tijekom tog impresivnog razvojnog putovanja suradnja je bila usmjerena na poslijeratnu infrastrukturnu obnovu, jačanje javnih institucija, bolje pružanje usluga građanima te zaštitu okoliša kao i najranjivijih članova društva.

„Svjetska banka bila je jedan od prvih partnera koji je pružio financijsku i stručnu podršku tada još mladoj državi Hrvatskoj, za brojne investicije i programe koji su pokrenuli obnovu infrastrukture i razvoj tržišta. Kroz tri desetljeća Banka je sudjelovala ne samo u financiranju, već i u poticanju i jačanju naših kapaciteta. Zahvaljujem Banci i njezinim stručnjacima na pruženoj stručnoj podršci i primjeru najboljih svjetskih praksi. Svjetsku banku vidimo i u budućnosti kao važnog strateškog partnera Republike Hrvatske.”, istaknuo je Marko Primorac, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar financija.

„Danas odajemo priznanje Hrvatskoj za nevjerojatna postignuća koja je ostvarila. U proteklih trideset godina imali smo čast podupirati uspješan razvoj Republike Hrvatske, od poslijeratne obnove i prelaska na tržišno gospodarstvo do članstva u Europskoj uniji i dalje”, rekla je Gallina A. Vincelette, regionalna direktorica Svjetske banke za države članice Europske unije. „Uspješnost ovog partnerstva može se pripisati zajedničkoj viziji, uzajamnom povjerenju i učinkovitoj suradnji Republike Hrvatske i Svjetske banke. Hrvatskoj i dalje želimo biti partner i podržati je u suočavanju s novim izazovima na putu prema uključivom, zelenom i još otpornijem društvu za dobrobit svih građana.”

Od prvog zajma 1994. za hitnu obnovu u ratu oštećene infrastrukture Grupacija Svjetske banke podržala je više od 100 projekata u iznosu od 6,5 milijardi USD te izradila analize, i pružila tehničku pomoć za jačanje institucija i podršku u kreiranju javnih politika putem više od 330 izvješća i studija.

U okviru svojeg programa Svjetska banka pruža analitičku podršku, tehničku pomoć i financiranje u području prometa, pravosudnih usluga, poslovnog okruženja, administracije zemljišnih knjiga, znanosti i tehnologije, obnove ključnih zdravstvenih i obrazovnih ustanova nakon potresa, deinstitucionalizacije, održivosti mirovinskog sustava te javne uprave. Međunarodna financijska korporacija (IFC) radi na poboljšanju investicijske klime te podržava održiva ulaganja u financijski sektor, agroposlovanje, turizam, obnovljive izvore energije, maloprodaju i proizvodnju preko IFC-a.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design