Robna razmjena poduprla oporavak svjetske trgovine na kraju 2020.

In Vijesti iz svijeta
izvoz

Globalna trgovina oporavila se u posljednja tri mjeseca 2020. od pandemijskog šoka, predvođena pojačanom robnom razmjenom, dok je sektor usluga kočilo kontinuirano širenje koronavirusa, izvijestio je u srijedu UNCTAD.

Globalna trgovinska razmjena pala je u 2020. godini devet posto zbog mjera suzbijanja pandemije, pokazuju izračuni Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

U drugoj polovini prošle godine pala je 15 posto, ali se oporavila u posljednja tri mjeseca, prevođena pojačanom razmjenom robe, posebno između razvijenih i zemalja u razvoju, utvrdili su u UNCTAD-u.

Robni izvoz i uvoz porasli su tako u četvrtom tromjesečju 2020. oko osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, ističu u UNCTAD-u, dodajući da se većina proizvodnih sektora oporavila, uz izuzetak energetskog i prometnog.

Razmjena usluga zadržala se pak na razini trećeg tromjesečja, zakočena epidemiološkim mjerama, koje su posebno teško pogodile sektor putovanja. U UNCTAD-u ističu i razlike među regijama.

„Istočnoazijska gospodarstva predvodila su proces oporavka snažnim rastom izvoza i povećanim udjelom u globalnom tržištu”, istaknuo je UNCTAD.

Robna razmjena u toj regiji porasla je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 12 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Za prvo tromjesečje 2021. UNCTAD prognozira pad robne razmjene od 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te 7-postotni pad trgovine uslugama.

Zabrinutost zbog kontinuiranog širenja covida 19 i neizvjesnost koja obavija rokove i vrijednost paketa potaicaja rezultirat će slabijim oporavkom trgovine u predstojećim mjesecima, objašnjavaju. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design