SAD i EU dogovorili trgovinsko primirje, pozornost usmjeruju prema Kini

In Trgovina na veliko
1-trump-juncker

Nakon što su zaustavljena neprijateljstva u trgovinskim odnosima s Europom postizanjem krhkog dogovora u srijedu, iz SAD signaliziraju da će nastaviti poticati trgovinske pregovore s Kanadom i Meksikom, što bi sve moglo raščistiti put obnavljanju pritiska na Kinu.

Iznenađujućim dogovorom postignutim u srijedu, očekuje se kako će Washington zaustaviti uvođenje bilo kakvih novih carina EU, uključujući i predloženih 25 posto carina na uvoz europskih automobila.

Obje strane tvrde da su odnijele pobjedu u pregovorima između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u Washingtonu. U zamjenu za pregovore i odustajanje od uvoznih carina na automobile, EU će uvesti više soje i energenata iz SAD-a.

Jedan od ključnih aspekata sporazuma, prema riječima dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, bio je da su se obje strane dogovorile da zajedničkim snagama rade na rješavanju kineskih trgovinskih zloporaba. „Oni žele raditi zajedno s nama oko Kine i žele nam pomoći reformirati Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO)”, rekao je taj dužnosnik.

Trump je proteklih tjedana najavio niz kaznenih carina na kineski uvoz u pokušaju zaustavljanja kineskog prodora u visokotehnološke industrije, koji prijete suzbiti američku dominaciju u tom sektoru. Američki i europski predstavnici optužuju kineske kompanije da kradu tajne drugih kompanija.

Što se tiče Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini vezanog za Kanadu i Meksiko, američki ministar financija Steve Mnuchin za CNBC je izjavio kako se „nada da će u skorijoj budućnosti imati temeljni dogovor”.

“Bez obzira radi li se o jednom ili dva (trgovinska) ugovora, ako je on ispravan, mi smo indiferentni”, izjavio je.

Trump i dužnosnici u njegovoj administraciji kažu da je EU otvorio teren za daljnje pregovore tako što je pristao uvesti više američke robe te održati pregovore o smanjenju carina, uključujući i automobilsku industriju, zbog koje je Trump optužio Europu da nameće previsoke carine.

Dužnosnici EU-a, pak, priopćili su kako je Europa pobijedila u ovim pregovorima, jer je Juncker, u zamjenu za Trumpovo odustajanje od carina na uvoz automobila iz EU, dao vrlo malo.

Sporazum su pozdravili komentatori u SAD-u i Europi zbog smanjivanja eskalacije trgovinskog rata, koja je prijetila povratku svijeta u protekcionizam koji nije viđen još od tridesetih godina prošlog stoljeća. Unatoč tome, upozorili su da olakšanje trgovinskog rata može biti samo privremeno.

Ako se održi, sporazum između SAD-a i EU-a mogao bi omogućiti usmjeravanje prema Kini, čije im gospodarsko jačanje prijeti. Kongresnici u Washingtonu u četvrtak su primjerice donijeli zakon o usporavanju kineskih ulaganja u američke kompanije. U Europi, zvona uzbune oglasila su se zbog rastućeg gospodarskog utjecaja Kine na europskom području.

„SAD i EU će ući u savezništvo u borbi protiv Kine, koja je slomila globalni trgovinski sustav. Predsjednik Juncker je jučer razjasnio kako je namjeravao pomoći nama, predsjedniku Trumpu, oko problema Kine” rekao je Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow.

U nastojanju da se zauzdaju kineske visokotehnološke industrije, koje se optužuju da kradu intelektualno vlasništvo američkih tvrtki, Trump je intenzivirao prijetnje o uvođenju carina na 450 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, nakon što je Kina odlučila uvela carine na uvoz iz SAD-a.

Utjecaj te kineske odluke osjetili su uglavnom američki poljoprivednici i zastupnici Republikanske stranke. Trumpov potez da nadoknadi gubitak poljoprivrednika paketom subvencija od 12 milijardi dolara, sami su poljoprivrednici iskritizirali, jer žele pristup tržištu, a ne subvencije.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, veteran trgovinskih pregovora za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana u 1980-ima te Trumpov najbolji trgovinski dužnosnik, rekao je američkim zakonodavcima kako si SAD ne može priuštiti ekonomsku kapitulaciju u Kini.

„Ne mislim da je to glupa borba. Ne znam ni jednu osobu koja je pročitala ovo izvješće i misli da je glupa borba reći Kini da ne bi trebala moći krasti budućnost američke industrije”, rekao je Lighthzier o trgovinskoj raspravi u žestokoj raspravi u Senatu.

No, Mnuchin ima pomirljiviji ton. Za CNBC-u je rekao kako je SAD spreman ponovno otvoriti trgovinske pregovore s Kinom, u slučaju da je Peking spreman napraviti „ozbiljne promjene”, kao što je EU rekao da je spreman napraviti.

Kina podupire reformu WTO-a

Kinesko ministarstvo trgovine, pak, u četvrtak je poručilo da Kina podržava reformu WTO-a i da če pozorno pratiti hoće li se materijalizriati dogovor između SAD-a i EU-a.

„Kina podržava reformu WTO-a te se nada kako će reforma adresirati brige većine članova i reflektirati njihove potrebe,” rekao je novinarima glasnogovornik Ministarstva trgovine Gao Feng, komentirajući trgovinski dogovor između SAD-a i EU, koji uključuje i dogovor vezan uz reformu WTO-a.

„Naravno da je dobra stvar izbjeći trgovinski rat. To ne da je dobro samo za EU i SAD, već je dobro i za cijeli svijet. Kine će pažljivo pratiti hoće li se dogovor materijalizirati”, poručio je Gao. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design