SAD želi najmanje dva centra za proizvodnju čipova

In Vijesti iz svijeta
cipovi

Američka vlada poticat će tvrtke da izgrade najmanje dvije tvornice sofisticiranih čipova koje će zapošljavati tisuće radnika, u sklopu inicijative vrijedne 52,7 milijardi dolara, izjavila je ministrica trgovine Gina Raimondo.

Centri će uključivali i “snažan ekosustav dobavljača”, rekla je Raimondo u četvrtak u Washingtonu. “Amerika mora projektirati i proizvoditi najnaprednije čipove na svijetu upravo ovdje, u Americi”, rekla je Raimondo, dodavši da SAD zauzima vodeće mjesto u inženjerstvu, ali ne i u proizvodnji.

Kongres je u kolovozu lani odobrio 52,7 milijardi dolara za proizvodnju i istraživanje poluvodiča i odobrio porezne olakšice od 25 posto za ulaganja u tvornice čipova, čija se vrijednost procjenjuje na 24 milijarde dolara.

Osigurano je i 39 milijardi dolara državnih subvencija za gradnju novih i proširenje postojećih tvornica poluvodičkih čipova.

Raimondo je rekla da ministarstvo planira uložiti 11 milijardi dolara u istraživanje i razvoj poluvodiča, uključujući sklapanje javno-privatnog partnerstva u projektu Nacionalnog centra za tehnologiju poluvodiča.

Ministarstvo je sredinom veljače priopćilo da će imenovati tim od desetak članova koji će nadzirati dodjelu 52,7 milijardi dolara državnog novca za poticanje proizvodnje i istraživanja poluvodiča.

SAD ima nekoliko tvornica čipova a pojavile su se i naznake rasta proizvodnje. Južnokorejski Samsung Electronics ima pogone u Teksasu i planira proširiti proizvodnju u blizini Austina i Taylora. Tajvanski proizvođač čipova TSMC počeo je krajem prošle godine graditi tvornicu u Arizoni, a Intel gradi pogon u Ohiju. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design