Sajam Nautika i Dani lova i ribolova otvoreni do 18. veljače, više od 350 izlagača

In Sajmovi i izložbe
Sajam Nautika i Dani lova i ribolova

Sajam Nautika i Dani lova i ribolova okupili su više od 350 izlagača iz 37 zemalja na više od 17 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, istaknuto je u srijedu na otvorenju sajmova na Zagrebačkom velesajmu (ZV), koje će po procjenama organizatora do nedjelje, 18. veljače, obići više od 25 tisuća posjetitelja.

Sajmovi se održavaju u osam paviljona ZV-a, od čega najveći dio, odnosno sedam paviljona, otpada na jedini kontinentalni nautički sajam u Hrvatskoj – 31. Zagrebački sajam nautike, koji je direktorica ZV-a Renata Suša titulirala i kao vodeći poslovni nautički sajam u regiji.

Renata Suša
Renata Suša

Na Nautici sudjeluje više od 300 izlagača a bit će predstavljeno više od 200 plovila, uključujući i 19 hrvatskih, dvije europske i jednu svjetsku premijeru plovila. “Dugogodišnju vjernost sajmu brodograditeljski sektor iskazuje svakim novim izdanjem, priređujući premijere plovila”, rekla je Suša.

Posjetitelje nautičkog sajma očekuju i brojni dodatni sadržaji, pa će tako pažnju ljubitelja jedrenja zasigurno zaokupiti gostovanje proslavljenog hrvatskog skijaša Ivice Kostelića, danas jedriličara, koji će u četvrtak u 17 sati predstaviti svoj autorski dokumentarni film s transatlantske regate “Transat”. Između ostalog, Udruga lađara Neretve – Maraton lađa će organizirati predavanje o 25 godina tog maratona te predstaviti monografiju.

Sajmovi se održavaju uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te uz partnerstvo Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, a otvorio ih je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, koji je podsjetio da se ove godine navršava 70 godina od odluke gradske skupštine o izgradnji Novog Zagreba.

To je bilo za mandata gradonačelnika Većeslava Holjevca, a prvo što se dogodilo na tim prostorima je bila upravo izgradnja Zagrebačkog velesajma, koji je otvoren već u jesen 1956. godine, a koji je tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća bio treći najveći sajam u Europi, rekao je Korlaet, poručivši i da je cilj gradskih vlasti vratiti ZV-u “stari sjaj”.

Dobri pokazatelji u nautičkom sektoru

Okupljenima su se obratili i izaslanici predsjednika Vlade i predsjednika Republike – državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i pomoćnica savjetnika predsjednika RH za ekonomiju Martina Ciglević.

Bilaver je rekao da se nautički sektor u 2023. zadržao na razinama iz 2022. godine, pri čemu je zabilježen dolazak gotovo 55 tisuća stranih jahti i brodica, dok je u charter djelatnosti zabilježeno više od 85 tisuća najmova i oko 585 tisuća gostiju. Fizički pokazatelji iz protekle dvije sezone su tako na razini predpandemijskih, no Bilaver je istaknuo zadovoljstvo boljim financijskim pokazateljima. Također, apostrofirao je predan rad Vlade i resornog ministarstva na unaprjeđenju nautičke infrastrukture.

Ciglević je rekla da su sajmovi prigoda za promociju nekad nedovoljno afirmiranih mogućnosti hrvatskog gospodarstva, kao i prilika da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja Europi i svijetu ima što ponuditi, no koja je ujedno i sposobna očuvati svoje prirodne ljepote, kulturu i tradiciju.

“Podrška predsjednika Republike ovim sajmovima nije samo podrška ekonomiji, već i jačanju međunarodnih veza i ostvarivanju zajedničkog napretka”, rekla je između ostalog Ciglević.

Važna uloga lovaca u društvu

Šesti po redu Dani lova i ribolova održavaju se u paviljonu 8 ZV-a, a uključuju 48 izlagača iz sedam zemalja. Uz izlagački segment te mogućnost kupovine proizvoda iz lovačkog i ribičkog asortimana poznatih brendova, također će imati bogat edukacijsko-stručni program, uključujući lovački gastro show, reviju lovačkih pasa, prezentaciju sokola i sokolarstva, gađanje lukom i strijelom, edukaciju o susretu s divljim životinjama, izložbu živih zmija, prepariranih riba, gljiva, dok je za djecu upriličena i igraonica “Gljivaonica”.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor je ustvrdio da o lovcima često vlada iskrivljena percepcija u javnosti, pri čemu se zanemaruje njihov entuzijazam te to da često slobodno vrijeme pa čak i vlastiti novac ulažu u boljitak zajednice.

Lovci su tako, rekao je Budor, jedini koji se brinu o populaciji divljih životinja, no i o svemu što se događa u prirodi. Pritom je istaknuo veliku ulogu lovaca u čišćenju prirode od otpada koji ostavljaju nesavjesni građani. “Iznenadili bi se koliko tona smeća lovci iznesu van”, kazao je Budor. (H)

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design