Slaba proizvodnja šećerne repe zadaje nevolje francuskom proizvođaču šećera

In Regionalni razvoj
secerana

Najveći francuski proizvođač šećera i etanola Tereos najavio je reorganizaciju poslovanja i zatvaranje šećerane na sjeveru Francuske zbog očekivanog naglog pada proizvodnje šećerne repe.

Tereos je drugi proizvođač šećera u svijetu zahvaljujući značajnim poslovnim aktivnostima u Brazilu, a prošle je godine upozorio da ne isključuje mogućnost zatvaranje šećerane u francuskom Morainsu, dodavši i da traži kupca za tvornicu krumpirovog škroba u Haussimontu.

Nagli skok cijena pomogao je kompaniji da poboljša rezultate u trećem poslovnom tromjesečju, koje je završilo u prosincu, ali ostaje problem visokog duga, koji bi se u ovoj sezoni trebao dodano povećati.

Unatoč visokim cijenama šećera, tvrtka očekuje da će u novoj sezoni 2023/2024. od zadrugara dobiti 10 posto manje repe.

“Profitabilnost uzgoja repe se u Tereosu nedvojbeno se poboljšava, ali članovi zadruge suočavaju se s regulatornim (zakonskim, zdravstvenim, ekološkim) i ekonomskim ograničenjima koja rezultiraju kontinuiranim smanjenjem zasijanih površina”, istaknuli su u srijedu.

Površine pod šećernom repom u ovoj će godini u Francuskoj pasti na najnižu razinu u 14 godina, budući da poljoprivrednike od kulture odvraća šteta koju bi mogla donijeti ograničena upotreba neonikotinoidnih pesticida, rekao je Reutersu u veljači čelnik skupine uzgajivača repe CGB.

Nakon zatvaranja proizvodnje šećera u Escaudoeuvresu, šećerna repa uzgojena na obližnjim poljima bit će prerađena u susjednim šećeranama, objavio je Tereos.

“Tvornice koje šećer proizvode iz repe traže kapitalna ulaganja i imaju visoke fiksne troškove. Zato je je logično, u kontekstu pada proizvodnje repe u nekim francuskim područjima, zatvoriti pogone i preraspodijeliti repu”, komentirao je Tereosovu najavu neimenovani trgovac šećerom.

Zabrinutost zbog moguće štete na usjevima dodatno je pojačana u ovoj godini nakon što je sud EU-a u veljači poništio francusku odluku da se uzgajivačima šećerne repe još godinu dana dopusti korištenje insekticida zabranjenog u Uniji. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design