Slobodna trgovina temelj rasta globalnog i hrvatskog gospodarstva

In Konferencije / savjetovanja
Radoš

„Robna razmjena EU i Australije vrti se oko iznosa od 55 milijardi dolara godišnje. EU je drugi najveći trgovinski partner Australiji i drugo najveće izvozno tržište usluga. Unija je prošle godine bila i najveći izvor stranih ulaganja u Australiju. U kolaču od spomenutih 55 milijardi Hrvatska ima udio od tek 23,8 milijuna dolara. To je brojka kojom nikako ne možemo biti zadovoljni iako većina otpada na naš izvoz u Australiju (21,5 milijuna dolara). Zato Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Australije vidimo kao dodatni poticaj i našim bilateralnim odnosima“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku Tomislav Radoš na poslovnoj tribini Australija-EU: Sporazum o slobodnoj trgovini i njegov značaj za EU i Hrvatsku.

Naglasio je da interes domaćih tvrtki za australsko tržište sve više raste te da su neke od njih već pronašle svoje mjesto tamo, poput Podravke ili Mlinara. „Australija je poznata kao otvoreno i inovativno gospodarstvo pa tamo svoje mjesto mogu naći i manje tvrtke s dobrim proizvodima i idejama. Energetika, industrija, tehnološki razvoj i turizam, sve su to područja u kojima postoji velik potencijal za rast suradnje“, poručio je Radoš, dodavši da HGK već godinama sustavno radi na jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Australije.

Predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom pri HGK Marko Marić je pojasnio kako je glavni zadatak Vijeća snažnije povezivanje i razmjena iskustava među poduzetnicima dviju zemalja. „U Australiji živi preko 200.000 pripadnika naše dijaspore koji igraju važnu ulogu u tamošnjem gospodarskom životu. To može olakšati hrvatskim tvrtkama ulazak na australsko tržište“, rekao je Marić.

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic je kazala kako su u tri godine njenog mandata odnosi dviju država jako napredovali. „Ovo Vijeće je vrlo važan kotačić u razvoju tih odnosa, kao izvor informacija hrvatskim poduzetnicima koji žele izvoziti na australsko tržište i obrnuto. Hrvatska i Australija imaju odlične odnose, a ulaskom u EU smo dobili još više dodirnih točaka. Liberalizacija trgovine nije uvijek laka, ali zbog relativno malog domaćeg tržišta i jedni i drugi moramo biti otvoreni i gledati na druga tržišta. Zato sada želimo uspostaviti trgovinski sustav baziran na slobodnoj trgovini i transparentnosti koji će ojačati naša gospodarstva. Želimo kroz ovaj Sporazum dodatno ojačati trgovinu, kako s EU, tako i s Hrvatskom“, rekla je Petrovic.

Zastupnik Europskog parlamenta Tomislav Sokol je izjavio da je ovo vrlo važna tema koja ne dobiva medijsku pažnju koju zaslužuje, iako je od strateške važnosti i za EU i za Hrvatsku. „Nalazimo se u izazovnom vremenu po pitanju vanjske politike jer sve više jača protekcionizam, nauštrb otvorene suradnje. Dok se vode trgovinski ratovi, EU stalno promovira važnost slobode kretanja robe kapitala i usluga na jedinstvenom tržištu jer je to jamac prosperiteta. Europski parlament također konstantno zagovara izvoz, posebno malih i srednjih poduzeća kojih je u EU oko 25 milijuna. Činjenica je da bez suradnje nema napretka, pogotovo u doba globalizacije. Australija je među najbrže rastućim gospodarstvima svijeta i možemo se u mnogim stvarima ugledati u njih“, naglasio je Sokol , dodavši kako je posebno bitno da u ovakvim sporazumima zaštita potrošača bude na najvišoj razini.

Juliana Nam, savjetnica za gospodarstvo i specijalist u pregovorima za Sporazum o slobodnoj trgovini između Australije i Europske Unije u Misiji Australije pri EU i NATO-u je naglasila kako će taj sporazum biti veliki korak naprijed za obje strane.

„U ovim izazovnim vremenima o trgovinskim ratovima ima i mnogo dobrih vijesti, a to nam treba, pozitivna energija. Hrvatska je prirodno okrenuta europskim zemljama kao glavnim trgovinskim partnerima, no bitno je da diversificirate svoje gospodarstvo, a jedna od idealnih destinacija za to je upravo australsko gospodarstvo. Naše glavno tržište su zemlje Azijsko-pacifičke regije, a to je jedno od područja svijeta koje se najbrže razvija i ima ogromnu potražnju, zato imamo solidne stope rasta već 30-ak godina. Također imamo veliku potražnju za uslugama visoke kvalitete i tu je prilika za Hrvatsku“, apostrofirala je Nam.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, rekao je kako je došlo vrijeme za novu generaciju trgovinskih sporazuma koji će obraditi problematiku tarifa i služiti gospodarskom rastu u idućih nekoliko godina. „U doba globalne nesigurnosti važno je da se približavamo i tako razvijamo gospodarstva i otvaramo nova radna mjesta. Želimo sporazum koji će ići na ruku i jednoj i drugoj strani. Tvrtkama će to osigurati stabilan okvir poduzetnicima i voditi računa o standardima zaštite potrošača. Uvjeren sam da ćemo uspješno otvoriti naša tržišta i zajednički raditi na ekonomskom boljitku naših građana“, smatra Zlatev.

Irena Alajbeg, načelnica Sektora za trgovinsku i investicijsku politiku Ministarstva vanjskih i europskih poslova je poručila kako je važno da u vrijeme rastućeg protekcionizma traži da sve više pričamo o benefitima slobodne trgovine. „Za vrijeme predsjedavanja Hrvatske EU-om nastavit ćemo zagovarati pozitivno trgovinsku agendu Unije i otvaranje što većeg broja tržišta. Australija je svakako jedan od naših važnih partnera u toj priči. Oko 36 milijuna poslova u Europi ovisi o izvozu u treće zemlje, a iskustvo nas uči da sklapanjem sporazuma o slobodnoj trgovini gospodarstvo raste svim potpisnicima. To je važno za ekonomije koje se baziraju na malim i srednjim poduzećima i visoko sofisticiranoj proizvodnji koja traži globalno tržište“, kazala je Alajbeg, uz napomenu kako podaci pokazuju da je Hrvatska najbolje iskoristila mrežu ugovora o slobodnoj trgovini Unije.

Jason Collins, direktor Europsko-australskog Poslovnog vijeća u Sydneyu, istaknuo je da su pred međunarodnom trgovinom brojni izazovi. „Sporazumi o slobodnoj trgovini ključni su za razvoj gospodarskih odnosa. Ovaj sporazum o kojem danas razgovaramo će olakšati hrvatskim tvrtkama na australsko tržište, ali i otvoriti im mogućnost da iskoristite naše kompanije kao partnere za ulazak u Azijsko-pacifičku regiju“, zaključio je Collins.

Pregovori o Sporazumu o slobodnoj između EU i Australije počeli su u svibnju 2018., a do sada je održano pet krugova razgovora.

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design