U Solarisu počelo 21. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduuzetništvu

In Konferencije / savjetovanja
ivan

U Solarisu je u četvrtak započelo dvodnevno 21. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojem se prezentiraju mogućnosti financiranja mikro, malih i srednjih poduzeća i pravila za prijavu projekata za bespovratne potpore iz proračuna Europske unije.

“Svi mi koji smo danas ovdje, partneri smo u ovom važnom projektu poticanja razvoja gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Ovo je prilika da razmijenimo stavove, sagledamo ono što je poduzeto, razmijenimo razmišljanja o tome što treba biti poduzeto kako bi se potaknulo gospodarstvo, otvorila radna mjesta i kako bi se ostvario napredak za sve nas. Zbog toga se ovogodišnje savjetovanje održava uz poruku ‘Stvarajmo bolje uvjete za rast za konkurentnost gospodarstva'”, poručila je na otvaranju državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman.

Kako je istaknula, Vlada svoju gospodarsku i razvojnu politiku temelji na izgradnji poticajnog, jednostavnog i sigurnog poslovnog okruženja, u kojemu je privatni sektor nositelj ekonomskoga razvoja.

“Poduzetnici, posebno mikro, mali i srednji, te obrtnici i izvoznici, kralježnica su gospodarstva. Stoga je i ovdje važno istaknuti da su od pet osnovnih stupova na kojima Vlada posebno radi sa svrhom razvoja poduzetništva, četiri stupa izravno namijenjena malom i srednjem poduzetništvu“, rekla je Mikuš Žigman te sudionicima prezentirala konkretan pregled poduzetničke incijative rasterećene od raznih nameta i prepreka do kraja 2018. godine.

Jedna od tema Nacionalnog savjetovanja bila je prezentacija mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata. U skladu sa Strategijom razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. – 2020. te kroz široke konzultacije i u suradnji s partnerima, odabrana su prioritetna područja u koja će se tijekom financijskog razdoblja 2014. – 2020. ulagati sredstva iz EU fondova namijenjena stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za razvoj malih i srednjih poduzetnika, poticanju njihovog inovacijskog kapaciteta i jačanju njihove konkurentnosti na jedinstvenom europskom tržištu i na svjetskim tržištima.

“Kroz dosad objavljene natječaje, a zaprimljeno je više od 3.000 projektnih prijedloga, od kojih je ukupno ugovoreno više od 700 milijuna kuna potpora, za više od 300 poduzetničkih projekata namijenjenih izgradnji i opremanju pogona, ulaganjima u turističke kapacitete, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda i inovacije, očekujemo da će rezultirati ukupnim investicijama od gotovo 1,8 milijardi kuna”, kazala je Mikuš Žigman.

Aktiviranjem financijskih instrumenata koji se provode kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, poduzetnici mogu dobiti kredite po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te jeftinije garancije, a mala inovativna start-up poduzeća mogu dobiti prijeko potrebna ulaganja u kapital. “Kada se iznosu od 1,6 milijardi kuna iz strukturnih fondova pribroje sredstva financijskih posrednika, možemo reći da će poduzetnicima kroz financijske instrumente ukupno biti na raspolaganju gotovo 2,5 milijarde kuna”, navela je Mikuš Žigman.

Pomoćnica ministrice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Kulakowski Kramarić govorila je o bespovratnim potporama iz proračuna Europske unije, kao i o trenutačno objavljenim pozivima koje provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ostvarenjima i najavama poziva u 2017. godini te prezentirala rezultate za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec ponudio je opće informacije o financijskim instrumentima, njihovim ciljevima, ali i uzrocima nedostupnosti izvora financiranja. Također, sudionicima je prezentirao sve prednosti i mogućnosti ESIF jamstava i ESIF zajmova te načine podnošenja prijava.

“Program HAMAG-BICRO-a namijenjen je subjektima malog gospodarstva prema kojem HAMAG-BICRO direktno odobrava zajmove. Namjena ESIF zajmova je modernizacija i proširenje postojećeg poslovanja, zadržavanje postojećih i povećanje broja radnih mjesta, osnivanje obrta i trgovačkih društava, samozapošljavanje te obrtna sredstva“, istaknuo je Vrbanec.

Sudionici konferencije upoznat će se s iskustvima poduzetnika koji su svoju ideju doveli do realizacije, a organizirane su i dvije radionice za aktualne natječaje: Priprema projekata za natječaj Certifikatom do tržišta i Priprema projekata za natječaj Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design