Sredstvima javnog priopćavanja blagdani i radnicima u trgovini

In Zaposlenost / plaće
Radnička prava u Hrvatskoj

Sindikat trgovine Hrvatske poziva sve poslodavce u djelatnosti trgovine, posebice članove Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge trgovine, kao socijalnoga partnera,  da radnicima omoguće provođenje blagdana – Božića (25. prosinca), Svetoga Stjepana (26. prosinca), Nove godine (1. siječnja), te Sveta tri kralja (6. siječnja) – u krugu svojih obitelji, a sve u skladu sa Zakonom.

Pozivaju se poslodavci i da na Badnjak (24. prosinca) i Silvestrovo (31. prosinca) rade najduže do 15,00 sati.

Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj propisuje kako su navedeni blagdani neradni dani, te kako se u Republici Hrvatskoj u te dane ne radi, a radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće.

Hrvatska je 1996. godine sklopila i Ugovor sa Svetom Stolicom o pravnim pitanjima. U čl. 9 Ugovora, kojeg je ratificirao Hrvatski sabor, navodi se kako su nedjelje, Božić, Sveti Stjepan i Nova godina, te Sveta tri kralja neradni dani u Hrvatskoj.

Rad u prosincu se može organizirati tako da radnici ostvare svoja prava, a i poslodavci planirane rezultate. To nam pokazuje uređena Europa, na koju se često pozivamo, u kojoj se rezultati postižu i bez rada blagdanima. Tako je, primjerice, u Austriji 14 blagdana u kalendarskoj godini i tih su dana trgovine zatvorene. Na Badnjak trgovine rade do 14,00 sati. Posljednji dan u godini rade do 15,00 sati.

Želimo da Republika Hrvatske bude država u kojoj se poštuju zakoni koje je sama donijela.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design