Strateško partnerstvo s Hrvatskom u fokusu posjete potpredsjednika Svjetske banke

In Bankarstvo
the world bank

Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, posjetio je Hrvatsku kako bi razgovarao o načinima kako Svjetska banka može dodatno pomoći Hrvatskoj u povećanju potencijalnog rasta i poboljšanju životnog standarda svih građana Hrvatske.

Muller se sastao s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem. U pratnji Mullera bili su Arup Banerji, regionalni direktor Svjetske banke za zemlje Europske unije, i Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Tijekom razgovora, predsjednik Vlade iskazao je interes za nastavkom suradnje sa Svjetskom bankom u okviru nove Strategije partnerstva za Hrvatsku za razdoblje 2019.- 2023. Također je pozvao Svjetsku banku da kroz svoj program, savjetuje te pruža financijsku potporu kako bi Hrvatska ubrzala rast i konvergenciju ka razinama dohotka Europskih zemalja te smanjila ranjivosti i regionalne razlike.

Tijekom posjete, Muller je također posjetio Lučku upravu Rijeka kako bi se upoznao s rezultatima provedbe Programa obnove riječkog prometnog pravca (Rijeka Gateway Program) koji podupire Svjetska banka, te kako bi razgovarao o budućim planovima za razvoj luke. U Rijeci mu se pridružio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Ohrabruje nas daljnji napredak Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju duga i održivom gospodarskom oporavku,” izjavio je Cyril Muller tijekom posjeta. “Nakon izgradnje ovih važnih temelja, buduća Strategija će pružati potporu Vladi u jačanju produktivnosti i konkurentnosti, intenzivnijem usvajanju novih tehnologija i inovacija te ulaganju u ljude, istovremeno stvarajući razvojne mogućnosti u manje razvijenim regijama Hrvatske.”

Hrvatska je koristila financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge Grupacije Svjetske banke otkako je 1993. godine postala članica. Svjetska banka je do danas osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. Djelovanje Banke trenutno obuhvaća područja prometa, zdravstva, inovacija, poslovnog okruženja, zemljišnoknjižnog sustava, poljoprivrede, gospodarskog razvoja Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije.

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design