Sumorne prognoze spustile cijene nafte prema 93 dolara

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara zbog upozorenja da bi svjetsko gospodarstvo moglo kliznuti u recesiju i slabe potražnje za naftom u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,49 dolara niža nego u vrijeme jučerašnjeg zaključenja trgovine i iznosila je 93,08 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,21 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,64 dolara nižoj cijeni, od 87,47 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,84 dolara.

Trgovce su ovog tjedna zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji koja bi značila slabiju potražnju za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u četvrtak zbog moguće recesije prognoze rasta potražnje u ovoj i sljedećoj godini, nadovezavši se na snižene procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Cijene su pritisnule znatno snižene prognoze potražnje (za naftom), u prvom redu u idućoj godini”, rekli su analitičari Commerzbanka.

Naftni kartel i njegovi saveznici uzvitlali su prašinu prošlog tjedna odlukom o smanjenju proizvodnje od studenoga za dva milijuna barela dnevno u odnosu na referentne razine.

IEA objašnjava da neke članice u proteklom razdoblju nisu uspjele realizirati kvote, što znači da će OPEC+ zapravo smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno.

Trgovci prate i situaciju u Kini koja strogim mjerama nastoji suzbiti novi val zaraze covidom. Broj zaraženih malen je prema globalnim standardima, ali Kina provodi politiku nulte tolerancije na koronavirus, što snažno koči gospodarske aktivnosti, a time i potražnju za naftom.

Kočnica svjetskom gospodarstvu moglo bi biti i opetovano podizanje kamatnih stopa u SAD-u zbog visoke stope temeljne inflacije u rujnu. Središnja banka ponovo će raspravljati o troškovima zaduživanja 1. i 2. studenoga.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 93,66 dolara, što znači da je pojeftinio 1,46 dolara. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design