SUPERNOVA GRUPA preuzima još deset trgovačkih centara u Sloveniji

In Strateški savezi
Supernova

Supernova Grupa iz Graza nastavlja svoju uspješnu ekspanziju u Sloveniji i kupuje deset trgovačkih centara društva Centrice Real Estate GmbH (društvo američkog fonda Lone Star). Ovaj je fond 2016. godine preuzeo spomenute objekte od austrijske državne agencije za upravljanje imovinom HETA, koja je zadužena za likvidaciju društva Hypo Alpe Adria, u okviru velike kompletne transakcije. Predmetni paket Qlandia bio je srce portfelja a obuhvaća trgovačke centre koji su tržišni lideri u više slovenskih regija.

Opseg transakcije iznosi više od 220 milijuna eura i već je sada druga bitna investicija grupacije Supernova u Sloveniji u 2019. godini. Financiranje se odvija iz vlastitih sredstava i u suradnji s više međunarodnih i lokalnih banaka.

„Portfelj savršeno zaokružuje naše trenutno stanje i brine se za to da slovensko stanovništvo sada možemo opskrbljivati u cijeloj državi. Svi centri imaju slično visoku razinu zakupljenosti i pokrivaju sve zahtjeve klijenata u području lokalne opskrbe. Pored Interspara, dm-a i drogerije Müller, u ovim su centrima zastupljeni veliki međunarodni zakupnici kao što su: Deichmann, Humanic, H&M, Hervis ili McDonalds. “, istaknuo je Markus Pinggera, direktor Supernove.

„Kompletna se transakcija svojom veličinom i opsegom pokazala značajnom za Sloveniju te su ju vrlo profesionalno odradile sve uključene stranke“, rekao je Michael Meidlinger iz društva Centrice.

„Mi kao C&A držimo da je akvizicija vrlo pozitivna, budući da Supernova slijedi dugoročnu strategiju. Jer, prije svega profesionalno i troškovno učinkovito upravljanje njenim trgovačkim centrima i specijaliziranim trgovinama predstavlja osnovu za ekonomično i uspješno poslovanje naših filijala“, istaknuo je Harald Aichberger iz C&A.

„Jako se radujemo i ovoj prekretnici te ćemo nakon fizičke primopredaje, koja će uslijediti u idućim danima, nastaviti s integracijom centara u mrežu Supernove. Imamo jake sinergije u gospodarenju centrima i oglašavanju centara te na taj način možemo još jednom znatno poboljšati kompletan nastup društva Supernova u Sloveniji“, kazao je Jakob Eichberger, Voditelj odjela za upravljanje centrom u grupaciji m2.

Ovom transakcijom Supernova Grupa premašuje granicu od 100 milijuna Eura godišnjeg prihodovanja od zakupa te je sada u kompletnom portfelju povećala udio slovenskih projekata na nešto više od 30 posto ukupnog volumena portfelja Supernova Grupe. Slovenija je za ovu grupaciju oduvijek bila vrlo uspješno ključno tržište, i ovom je transakcijom trajno osigurano tržišno vodstvo u ovoj zemlji. I nadalje ćemo udovoljavati željama slovenskih potrošačica i potrošača te ćemo brzo reagirati na nove trendove u sektoru maloprodaje i usluga, pri čemu će se posebna pozornost poklanjati lokalnim posebnostima.

O Supernova Grupi

Grupacija Supernova privatni je nekretninski investitor i developer, koji se specijalizirao za maloprodajne nekretnine. Pored ključnih tržišta Austrije, Slovenije i Hrvatske, Supernova Grupa je aktivna i u Njemačkoj, Slovačkoj te Rumunjskoj. Trenutačni portfelj grupacije Supernova dijeli se na single-tenant objekte (posebice OBI marketi) i multi-tenant objekte (retail parkovi, shopping parkovi i shopping centri). Od 1994., kada ju je osnovao dr. Frank Philipp Albert, grupacija Supernova iza sebe ima dug i uspješan put.

Isprva je bila specijalizirana za distribuciju drogerijskih proizvoda, a zatim se okrenula austrijskom tržištu nekretnina, gdje se ubrzo profilirala u područjima razvijanja, upravljanja i prodaje nekretnina. Otvorenje maloprodajnih specijaliziranih trgovina u Leobenu i Zwettlu 2000. godine predstavljalo je prekretnicu u povijesti Supernove. Zatim su uslijedili prvi ekspanzijski koraci prema Sloveniji, gdje su pored trgovina tipa „uradi sam“ (DIY) razvijeni i multi-tenant objekti, među njima i shopping parkovi odnosno retail parkovi u Ljubljani, Kopru i Celju.

Razvijanjem triju maloprodajnih nekretnina u 2005. godini uslijedio je ulazak na hrvatsko tržište te otvorenje shopping centra Supernova u Ljubljani 2008. godine i otvorenje shopping centra u Zadru 2010. godine. Posljednjih se godina grupacija Supernova pretvorila od developera nekretnina u investitora: 2015. godine je u okviru, do tada najveće transakcije u povijesti poduzeća, aktvirano sveukupno 56 lokacija bauMax-a, od čega se veliki dio daje u zakup OBI-ju kao specijalistu za trgovine građevinskim potrepštinama koji je u to vrijeme bio u ekspanziji.

Daljnje prekretnice predstavljaju kupovine portfelja u 2016., 2017. i 2018. godini, tijekom kojih su aktvirane brojne nekretnine u Hrvatskoj, među njima i drugi objekti u središtu grada Zagreba. Danas Supernova raspolaže imovinom u nekretninama vrijednosti od 1,5 milijardi eura te inteligentnim razvijanjima i strateškim akvizicijama planira osigurati daljnji rast grupacije uz poštovanje konzervativne strukture financiranja, pri čemu se investira i u rastuća tržišta, kao što su hotelske nekretnine i obnovljivi izvori energije.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design