Svjetske burze na rekordnim razinama, očekuje se smanjenje kamata

In Financije i gospodarstvo
Wall street

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, pa su mnogi burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke zapadnih zemalja uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 2 posto, na 39.475 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 5.234 boda, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 16.428 bodova.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna sjednica čelnika američke središnje banke. Kao što se očekivalo, ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, ulagače je ohrabrila potvrda prijašnje procjene čelnika Feda da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, unatoč rastu inflacije u SAD-u u siječnju i veljači.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell.

Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto”, istaknuo je Powell.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije odgoditi smanjenje kamata.

Objavljene su i nove prognoze čelnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošloga tjedna da postoji 56 posto izgleda da će Fed u lipnju smanjiti kamate, no nakon sjednice Feda ti su izgledi porasli na više od 70 posto.

U četvrtak je, pak, ulagače ugodno iznenadila švicarska središnja banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto.

To je prva velika središnja banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

Zahvaljujući svemu tome, i na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,6 posto, na 7.930 bodova, a frankfurtski DAX 1,5 posto, na 18.205 bodova. No, pariški CAC oslabio je 0,2 posto, na 8.151 bod.

Tijekom tjedna mnogi su važni burzovni indeksi – od Dow Jonesa, S&P 500 i Nasdaqa preko europskog STOXX 600 do MSCI indeksa svjetskih burzi – dosegnuli rekordne razine. (H)

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design