Svjetske burze porasle, na Wall Streetu novi rekordi

In Vijesti iz svijeta
wallstreet

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,7 posto, na 34.777 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 4.232 boda. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,5 posto, na 13.752 boda.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se, među ostalim, očekivanjima ulagača da će Fed nastaviti s izuzetno popustljivom monetarnom politikom nakon razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Naime, rast zaposlenosti u SAD-u u travnju je neočekivano usporio. Po podacima američkog ministarstva rada, u prošlom je mjesecu broj zaposlenih porastao za 266 tisuća, dok se očekivao rast za gotovo milijun.

Tako je broj zaposlenih u travnju bio još uvijek 5,4 posto niži nego u veljači prošle godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani gospodarski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima.

No, takvi podaci s tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama i masovno kupovanje državnih obveznica.

Ipak, većina ostalih makroekonomskih podataka ukazuje na nastavak oporavka najvećih svjetskih gospodarstava. Podršku tržištima pružili su prošloga tjedna i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 47 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tri tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine. I dok su Dow Jones i S&P 500 porasli, Nasdaq indeks znatno je pao.

To je posljedica preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za ‘zatvaranja’ gospodarstva predvodio po rastu cijena, u cikličke sektore, koji bi trebali imati najviše koristi od ‘otvaranja’ gospodarstva i ubrzanja oporavka od koronakrize.

„Energetski, financijski, rudarski i industrijski sektor bolje su prošli od ostalih. To su ciklički sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od ‘otvaranja’ gospodarstva i oporavka”, kaže Terry Sandven, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 posto, na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 posto, na 15.399 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 6.385 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,9 posto, na 29.357 bodova. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design