Svjetske burze porasle, ulagači optimistični u vezi oporavka

In Vijesti iz svijeta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, jer su ulagači optimistični po pitanju oporavka gospodarstava i poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,95 posto, na 33.800 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 4.128 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 13.900 bodova.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Amazon. Rast cijena tih dionica pozitivno je utjecao i na Nasdaq indeks, koji se našao nadomak svoje rekordne razine, dosegnute 12. veljače.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena dionica jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no ove je godine zaostajao za cikličkim sektorima, kao što su industrijski, energetski i financijski.

Prošloga je tjedna, pak, tehnološki sektor snažno porastao, a pratili su ga ciklički sektori, osjetljivi na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak od koronakrize uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života s cijepljenjem protiv covida-19. No, zbog tih poticaja i ubrzanja oporavka gospodarstva prijeti rizik od jačanja inflacije.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da su proizvođačke cijene u SAD-u u ožujku porasle više nego što se očekivalo, po najvišoj godišnjoj stopi u devet i pol godina.

Ipak, to nije pokolebalo ulagače jer je predsjednik Feda Jerome Powell u nekoliko navrata proteklih dana ponovio da će rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

„Powell je cijeli tjedan to ponavljao kako bi svi shvatili da se rast cijena očekuje i da to nije nikakvo iznenađenje. Čini se da je uspio umiriti ulagače”, kaže Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

Zahvaljujući tome, prinosi na američke državne obveznice, čiji je rast posljednjih tjedana zabrinjavao ulagače, prošloga tjedna nisu porasli.

Naprotiv, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice kreću se znatno ispod 1,77 posto, najviše razine u 14 mjeseci, koju su dosegnuli krajem ožujka.

U fokusu ulagača idućih će tjedana biti i objave poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,6 posto, na 6.915 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na rekordnih 15.234 boda, a pariški CAC 1,1 posto, na 6.169 bodova.

Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, nadoknadivši sve gubitke od početka koronakrize.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 29.768 bodova. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design