Svjetske burze prošloga tjedna pale, inflacija ne popušta

In Vijesti iz svijeta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer inflacija u svijetu ne popušta, pa središnje banke podižu kamatne stope, što dovodi do usporavanja rasta gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,2 posto, na 31.288 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 3.863 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 11.452 boda.

Indeksi su tijekom tjedna bili u znatno dubljem minusu jer je ulagače uznemirio podatak da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina.

Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka i u srpnju, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Neki čak špekuliraju da će Fed podići kamate za cijeli postotni bod.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Bit će recesija, ali blaga. Ključna je komponenta i dalje snažno tržište rada. S obzirom na visoku zaposlenost, recesija nije tako bliska prijetnja”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Gospodarski su pokazatelji u SAD-u i dalje miješani. Neki su bolji, a neki slabiji od očekivanja.

„Gospodarski pokazatelji trenutno nisu konzistentni. Ima ih pozitivnih i negativnih, što pokazuje da smo u razdoblju tranzicije”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Ni poslovni rezultati kompanija na početku sezone objave financijskih izvješća nisu impresivni. Doduše, većina kompanija, po običaju, nadmašuje očekivanja analitičara po pitanju dobiti.

No, procjene analitičara u anketi Reutersa o zaradama kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i dalje su na razinama od prije početka objave rezultata.

Tako analitičari u drugom tromjesečju očekuju rast zarada kompanija za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.159 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 posto, na 12.864 boda. Pariški CAC ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 6.036 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 1 posto, na 26.788 bodova. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design