Svjetske burze snažno porasle, inflacijski pritisci popuštaju

In Vijesti iz svijeta
Wall-Street

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i u drugom tjednu nove godine jer popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u i eurozoni podržava nadu ulagača da bi središnje banke uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 2 posto, na 34.302 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 3.999 bodova, a Nasdaq indeks 4,8 posto, na 11.079 bodova.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje podatku da je inflacija u SAD-u u prosincu skliznula na 6,5 posto na godišnjoj razini, sa 7,1 posto mjesec dana prije.

Na mjesečnoj su razini, pak, potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu u prosincu pale za 0,1 posto, što je prvi pad od svibnja 2020.

Ulagači se nadaju da će zbog slabljenja inflacije američka središnja banka ubuduće biti manje agresivna u povećanju kamatnih stopa.

Tako se na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Premda čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija, ulagači se ipak nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od 5 posto.

Podršku burzama pruža i nada ulagača da će se rast kineskog gospodarstva uskoro ubrzati, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

Tim više što je kineska središnja banka poručila da će pružiti financijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

Idućih tjedana u fokusu ulagača bit će kvartalna poslovna izvješća kompanija i banaka.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bude li tako, bio bi to prvi pad zarada od 2020. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 1,9 posto, na 7.844 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 15.086 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 7.023 boda. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design