Svjetske burze snažno porasle, splasnula strahovanja od omikrona

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, pri čemu je američki S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, što se zahvaljuje smanjenju strahovanja ulagača od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,65 posto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 4.725 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 15.653 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi omikrona, nakon što je objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv covid-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona.

To je ohrabrilo ulagače, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Ulagače su ohrabrili i dobri gospodarski pokazatelji. Prema drugoj procjeni, američki BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,3 posto godišnje, više u odnosu na prvu procjenu od 2,1 posto.

Izvješća su pokazala i da je potrošnja u SAD-u u studenome porasla 0,6 posto, dok se broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima i prošloga tjedna kretao na razinama od prije pandemije.

„Ulagači su odahnuli nakon vijesti da omikron nije toliko opasan koliko se ispočetka činilo. To je pozitivno na ulasku u 2022. Tim više što su gospodarski temelji čvrsti”, kazao je Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine. Zahvaljujući snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 indeks povećao je svoj dobitak od početka godine na više od 25 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 15.756 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 7.086 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 28.782 boda. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design