Svjetske burze zabilježile najveći tjedni pad od listopada

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava, a ulagače su zabrinuli i poremećaji na Wall Streetu zbog borbe malih ulagača i investicijskih fondova oko kompanije GameStop.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,3 posto, na 29.982 boda, dok je S&P 500 skliznuo 3,3 posto, na 3.714 bodova, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 13.070 bodova.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, no tjedan su završili s najvećim gubitkom još od listopada prošle godine.

Cijene dionica mjesecima su rasle na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveće svjetsko gospodarstvo još se nije sasvim oporavilo od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica, daljnjeg širenja koronavirusa i usporavanja procesa cijepljenja u SAD-u i Europi, polovicom tjedna odlučili na prodaju dionica.

Fedove poruke – povratak u realnost

Pritom ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, središnja banka poručila je i da se tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije.

„Gospodarstvo je još daleko od naših ciljeva u vezi inflacije i monetarne politike i vjerojatno će trebati još neko vrijeme dok se na postigne daljnji napredak”, kazao je predsjednik Feda Jerome Powell.

Premda je Fed poručio da će nastaviti podržavati gospodarstvo, cijene su dionica pale jer su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju.

„Fedove poruke o usporavanju tempa oporavka i da će oporavak gospodarstva ovisiti o tempu cijepljenja nisu nove vijesti, no to je ulagače vratilo u realnost, pa su splasnule nade u brzi oporavak”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

A prošle je godine, pokazali su službeni podaci, američko gospodarstvo palo za 3,5 posto, što je njegov najveći pad od Drugog svjetskog rata.

„S obzirom na daljnje širenje covida-19 i spori proces cijepljenja, američko će gospodarstvo vjerojatno u prvom tromjesečju izgubiti na zamahu”, kaže Seema Shah, strateginja u tvrtki Principal Global Investors.

Špekulacije i GameStop

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti. Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigrama GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na više od 340 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijena i izgubili milijarde dolara.

Na Wall Streetu vlada nervoza jer se ulagači pitaju hoće li hedge fondovi morati prodavati druge dionice iz svojih portfelja kako bi pokrili gubitke, što bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijena dionica.

Postavlja se i pitanje hoće li mali ulagači, okupljeni na društvenim mrežama, nastaviti trgovati preko trgovinskih platformi, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, i tako poremetiti planove velikih ulagača.

„Kada ovo opcijsko trgovanje dionicama GameStopa istekne i više ne bude većih budala koje bi se nadmetale za te dionice, hoće li ti mali ulagači prestati trgovati na ovaj način ili nastaviti?”, pita Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Borba EU-a s proizvođačima cjepiva

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše zbog problema između Europske unije i proizvođača cjepiva koji poručuju da neće isporučiti dogovorene količine cjepiva.

Zbog toga bi restriktivne mjere u mnogim zemljama mogle biti zadržane dulje nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

U takvom okruženju, londonski FTSE indeks potonuo je 4,3 posto, na 6.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,2 posto, na 13.432 boda, a pariški CAC 2,9 posto, na 5.399 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 3,4 posto, na 27.663 boda. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design