Tehnološka manifestacija 11. Bug Future Show u Zagrebu okupila 5000 posjetitelja

In Konferencije / savjetovanja
future-show-2024

Tehnološka manifestacija Bug Future Show (BFS) u 11. izdanju u Zagrebu je okupila oko 5000 posjetitelja, domaćih i stranih ICT stručnjaka, koji su kroz niz panela, predavanja i zabavnih video filmova predstavili aktualne tehnološke trendove i stanje u hrvatskom IT sektoru, koji je 2023. ponovno ostvario rast.

“Svake godine imamo sve više prijava zainteresiranih za ovakvu formu događanja, što nas i ne iznenađuje s obzirom koliko je tehnologija postala dio svakodnevice i nezaobilazna za poslovanje. Stoga ćemo i ove godine predstaviti najvažnije trendove koji već sada a ubuduće će i više oblikovati biznis i življenje, poput umjetne inteligencije (AI), kibernetičke i općenito sigurnosti u digitalnom svijetu, nosive tehnologije i druge”, kazao je direktor sadržaja BFS-a i urednik u Bugu Dragan Petric.

Organizator BFS-a je stručni magazin Bug, koji izlazi već 31,5 godinu uz nakladu od oko 30.000 primjeraka. BFS se održava u Mozaik event centru, koji je od jutra preplavljen posjetiteljima, a sve prati i izložba proizvoda i usluga mnogih IT tvrtki i telekoma. Moto njegova održavanja je “The Sound of Infinity” (zvuk beskonačnosti) kojim poručuju da razvoj tehnologije ide dalje, i da je neizbježna u svim granama društva i poslovanja, pa tako i u glazbi.

IT sektor u 2023. s porastima

Na BFS-u se govorilo i o aktualnom stanju IT sektora u Hrvatskoj i koliko je važan za dalji razvoj zemlje, uz zaključak da je unatoč svim izazovima IT industrija optimistična i za 2024., nakon porasta prometa i prihoda u 2023.

“Prve procjene pokazuju da će domaći IT sektor na razini 2023. ukupno imati rast prihoda od 11 posto u odnosu na rekordnu 2022. Treći kvartal lani je bio najlošiji, ali se u četvrtom kvartalu pokazao oporavak i optimizam na tržištu. Ipak, sadašnja predviđanja kažu da 2024. neće donijeti neki veliki pomak, niti će biti rekordna kao 2022., ali se nadamo da bi mogla biti stabilnija od 2023.”, iznijela je podatke jedna od najpoznatijih analitičarki IT scene u Hrvatskoj Tajana Barančić.

Predstavnici tvrtki TIS i najveće domaće IT kompanije IT Spana kazali su pak da su u poslovanju na vrijeme uveli diversifikaciju te se tako pripremili i izbjegli efekte krize, u čemu im je pomogla i kontrola troškova.

Iz Spana su naglasili da im je 2023. donijela snažan dvoznamenkasti rast prihoda, veći od 22 posto u prva tri kvartala, uz istodobni rast izdataka za zaposlene, kojih su lani zaposlili više od 300 i sada ih je oko 860.

Panelisti su poručili i da je za buduće razdoblje važno da se i u domaćem IT-ju osim usluga više razvijaju globalno konkurentni proizvodi koji se mogu i više naplatiti, jer se pokazalo da tvrtke koje tako rade imaju veću prednost i konkurentnost, dok su o utjecaju AI-ja na radna mjesta rekli da je to prilika, a nikako opasnost, ali i da treba biti spreman na velike promjene koje će to donijeti. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design