Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta

In Vijesti iz svijeta
wall

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje nastavku rasta tehnološkog sektora.

Dow Jones ojačao je 46 bodova ili 0,17 posto, na 27.739 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 3.385 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na rekordna 11.264 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi pali jer su ulagače razočarali slabi makroekonomski pokazatelji, koji su potvrdili nedavna Fedova upozorenja da će oporavak gospodarstva biti dug.

Tako je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ponovno, neočekivano bio veći od milijun, nakon što je tjedan dana prije pao ispod te razine prvi put nakon izbijanja pandemije.

Fedovo izvješće pokazalo je, pak, da je indeks poslovnih aktivnosti u kolovozu bio slabiji nego što se očekivalo.

Ipak, kasnije su indeksi nadoknadili početne gubitke, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft.

Tako je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, po 19. put od početka lipnja dosegnuo novu rekordnu razinu.

Unatoč naznakama sporog oporavka gospodarstva od duboke recesije i nepopustljivom širenju koronavirusa u SAD-u, i S&P 500 indeks nadoknadio je sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreće se blizu rekordnih razina.

Takav brz oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

„Ulagači zanemaruju trenutne gospodarske slabosti i usmjereni su na točku na kojoj će početi oporavak, posebice zahvaljujući Fedovoj podršci kompanijama. Tako je, kako je, bez obzira je li to ispravno ili pogrešno. Ipak, misli da je tržište malo prenategnuto”, kaže Brian Reynolds,strateg u tvrtki Reynolds Strategies.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,61 posto, na 6.013 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,14 posto, na 12.830 bodova, a pariški CAC 1,33 posto, na 4.911 bodova. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design