Telemach kupuje većinski udio u Optima telekomu

In Strateški savezi
Telekom_5G

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka u petak su s tvrtkom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optima Telekoma, čime je ukupna vrijednost Optime određena u visini od 639 milijuna kuna, izvijestili su iz HT-a.

Od ukupno 54,31 posto dionica Optima telekoma, 36,90 posto u vlasništvu je Zagrebačke banke, a 17,41 posto društva HT holding d.o.o., koje je u potpunom vlasništvu HT-a.

U priopćenju se navodi da je ugovorom o kupoprodaji određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci, u iznosu od 639 milijuna kuna, što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani novčani priljevi za HT odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje, napominju iz HT,a, dodajući da je riječ o ponderiranom prosjeku cijena dionice Optime ostvarenih na ZSE između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine.

Iz HT-a podsjećaju da su provedenom konverzijom potraživanja u temeljni kapital u okviru predstečajne nagodbe stekli vlasnički udjel u Optimi Telekom te upravljačka prava temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom, najvećim dioničarem Optime Telekoma.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je 2014. godine, temeljem ugovora o upravljanju potpisanog između HT-a i Zagrebačke banke, uvjetno odobrila koncentraciju HT-a i Optime Telekoma, na ograničeno razdoblje od četiri godine, dok je u lipnju 2017. godine HT-u produljeno trajanje uvjetno odobrene koncentracije do 10. srpnja 2021. godine.

Neovisno o zaključenju transakcije kupoprodaje dionica, koncentracija HT-a i Optime Telekom prestaje 10. srpnja 2021. godine, a tada prestaje i upravljanje HT-a nad Optimom, navode iz HT-a.

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka, dodaje se.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima te se očekuje krajem 2021. godine, napominju iz HT-a.

United grupa: To je logičan korak; najavljuje ponudu za preuzimanje preostalih dionica

Iz United grupe, vlasnika Telemacha, zasebno su priopćili da je taj dogovor logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije.

Ističu da ulažu 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, navode da grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od tih ulaganja i novih modernih usluga, ističu u priopćenju.

“Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi”, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

No, iz United grupe napominju da prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, uz već spomenuto odobrenje nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Očekujemo kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima i uvjereni smo kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će nam omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj”, dodaje Ježina.

Iz United grupe najavljuju da će, nakon pribavljanja regulatornih odobrenja, United Grupa podnijeti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Optime. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design