Tesco kažnjen s gotovo 130 milijuna funta zbog računovodstvene prijevare

In Porezi / zakoni
tesco

Britanski maloprodajni div Tesco platit će kaznu od 129 milijuna funta (162 milijuna dolara) u sklopu nagodbe vezane uz istragu tužiteljstva zbog računovodstvenih prijevara iz 2014. godine, priopćeno je u utorak iz tog najvećeg tamošnjeg lanca supermarketa.

Nakon višemjesečnih razgovora s tamošnjim Uredom za ozbiljne prijevare, Tesco je postigao svojevrsni sporazum o odgođenom sudskom progonu, a koji se odnosi na lažno računovodstvo vezano uz njegovo poslovanje u Velikoj Britaniji u razdoblju od veljače do rujna 2014. godine. Riječ o sporazumu u sklopu kojeg kompanija može priznati pogrešku i plaćanjem kazne riješiti svaki navodni prekršaj, ako se s time složi sudac.

Najveći britanski maloprodajni lanac također će pokrenuti shemu kompenzacija kako bi obeštetio pojedine ulagače koji su u to vrijeme kupovali tvrtkine dionice, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 85 milijuna funta.

“Iskreno žalimo zbog problema koji su izbili 2014. godine i predano ćemo činiti sve što možemo kako bismo nastavili vraćati povjerenje u naše poslovanje i brend”, kazao je izvršni direktor Dave Lewis.

U Tescou očekuju izvanredni trošak u iznosu 235 milijuna funta vezano za kaznu, kompenzacijsku shemu i prateće troškove.

Također, iz maloprodajnog su lanca izvijestili o postignutom sporazumu s britanskim vlastima za financijsko upravljanje (FCA) vezano za objavu izvješća o trgovanju 29. kolovoza 2014. godine za koje je istraga pokazala da je riječ o zlouporabi tržišta. Nadležne britanske vlasti nisu kaznile Tesco zbog takvih nalaza.

U sklopu postignute nagodbe, Tesco je pristao uspostaviti kompenzacijsku shemu za one ulagače koji su kupili dionice ili obveznice za gotovinu u razdoblju od 29. kolovoza do 19. rujna 2014., a davat će 24,5 penija po dionici uvećano za promjenjive stope kamata ovisno o tome radi li se o institucionalnom ili pojedinačnom ulagaču.

“Trošak kompenzacija koje će isplatiti procijenili su kako u Tescou, tako i u nadležnim britanskim vlastima, negdje u visini 85 milijuna funta, bez kamata”, stoji u priopćenju britanskog maloprodajnog lanca. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design