Tolušić: Za budućnost hrvatskog ribarstva moramo se sami izboriti

In Financije i gospodarstvo
ribe

Nitko se neće pobrinuti za budućnost našeg ribarstva i uvažiti njegovu tradiciju i posebnosti, ako se sami ne izborimo za ono što želimo i što smatramo ispravnim, poručio je u petak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se u Rijeci sastao s kvarnerskim i istarskim ribarima.

“Drago mi je da se specifičnost naše obale i očuvanje našeg ribljeg fonda sve više prepoznaje u EU-ovim institucijama i vjerujem da će u pogledu održivog ribarenja u Jadranu uskoro doći do kompromisnog rješenja”, kazao je ministar, koji je s ribarima razgovarao o aktulanim problemima u ribarstvu te novostima sa zadnjeg sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU-a.

Ribari su u razgovoru iznijeli probleme s kojima se suočavaju, kao što su naplate štete koju im čine dupini, onemogućavanja priveza za gospodarske ribare u sportskim lukama, potrebu obilježavanja ulova iz sportskog ribolova. Upozorili su i na problem “sukoba” ribarskih alata, koji šteti profesionalnim ribarima s malim alatima i zatražili zaštitu od nelojalne konkurencije, a zatražena je i trajna zabrana ribolova okružujućom plivaricom u Valunskom zaljevu.

Ministar Tolušić izjavio je nakon sastanka kako je na razini Europske komisije i na Vijeću ministara poljoprivrede jedna od velikih tema Regionalni plan za Jadran, “koji u ovakvom prijedlogu definitivno nije dobar za Hrvatsku”. “Javno smo rekli povjereniku Europske komisije za ribarstvo i svim ministrima poljoprivrede na Vijeću ministara da ovakav plan i na ovakav način ne želimo te da ga želimo mijenjati, jer bi ovakav plan uništio hrvatsko ribarstvo, što ni ja, niti premijer, niti vlada nećemo dopustiti“, naglasio je Tolušić, dodajući da je sektor ribarstva, uza sve probleme, jedan od najorganiziranijih i da mora imati budućnost.

Na novinarski upit je li za plavu ribu, za koju su kvote ukinute dvije godine, moguće njihovo ponovno uvođenje uz smanjenje u odnosu na prijašnje, Tolušić je odgovorio da se pregovara s Europskom komisijom, na razini ministarstva i na Vijeću ministra poljoprivrede te da se bore da se to ne dogodi. “Znamo koliko nam je mala plava riba važna, da dobar dio naših ribara živi od te ribe i učinit ćemo sve da se kvote ne uvedu,” rekao je.

Upitan za problem nedostajućih vezovima za ribare tijekom turističke sezone, naglasio je kako vezovi o kojima je riječ nisu primarno za turizam nego za ribare te da općine ili gradovi u tom dijelu nisu najkorektniji. Obećao je da će razgovarati s njima i ravnateljima lučkih uprava kako bi se osiguralo da ribari od svibnja do rujna ne budu nepoželjni u domicilnim lukama.

Novinare su zanimale i najnovije afere u sektoru poljoprivrede, među kojima i zaustavljanje isplate 17 milijuna kuna potpore poljoprivrednicima koji imaju pašnjake i livade, jer je nenajavljenim inspekcijama utvrđeno da na više od polovice terena nisu pašnjaci, već zapuštena zemljišta te da ondje nema stoke na ispaši.

Ministar je najavio da će se kontrola obaviti na svim područjima. “Nitko nije kršio zakone i propise, ali je to što su propisi i pravilnici bili nakaradni i suludi druga stvar te je netko, primjerice, mogao imati pašnjake za ispašu stoke, a bez stoke”, rekao je, dodajući da bi volio vidjeti one koji su kosili po Dinari, Svilaji i Velebitu i ostalim mjestima koje su zakupili kao pašnjake. “Ako je netko mislio da može preveslati državu, gadno se prevario“, rekao je ministar, poručujući da to neće dozvoliti te da su promijenili pravilnike i odredili koliko se grla stoke mora imati po hektaru.

Navodeći da je prijašnji sastav ministarstva donio takve propise, Tolušić je potvrdio da je zaustavljena isplata oko 17 milijuna kuna te da se neke isplate za 2016. ne mogu zaustaviti jer su pravilnici tada bili na snazi. Sada obavljamo nadzore, ima apsolutno poštenih korisnika, a ima onih koji to nisu pa će izgubiti pravo na poticaje i dobiti zabranu za iduća razdoblja, rekao je.

Na upit o slučaju vlasnice OPG-ova čiji suprug radi u ministarstvu na poslovima pripreme EU-ovih natječaja, a koja je prošla na natječaju za jednu od mjera iz Programa ruralnog razvoja za potporu od oko tri milijuna kuna, Tolušić je kazao da je i tu “na papiru” sve u redu te da zaposlenik ministarstva imao rješenje bivšeg ministra (Tihomira) Jakovine da je bio izuzet iz aktivnosti vezanih za taj natječaj. No, Tolušić kaže i kako ga osobno nitko ne može uvjeriti da je to normalno i da je sve bilo u redu. “Nećemo napraviti isplatu tog projekta, poslat ćemo dokumente u europsko tijelo koje istražuje prijevare i ostalo“, najavio je i poručio da ni jedan djelatnik ministarstva ne bi trebao koristiti položaj, odnosno da članovi njegove obitelji dobivaju projekte na EU natječajima dok oni izrađuju pravilnike ili su izravno uključeni u to. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design