Trgovci: Od ove krize ćemo se oporavljati pet godina

In Trgovina na malo
zaher

Udruženje trgovine HGK sastalo se i prokomentiralo aktualno stanje i problematiku u sektoru. Potpredsjednik HGK za trgovinu Josip Zaher iznio je podatke o prometu u trgovini za prošli mjesec.

„Promet u maloprodaji u travnju pao je 25 posto. Javnost mora znati da je trgovina podnijela veliki teret ove krize na svojim leđima, imali su enormne troškove, a nisu podizali ni marže ni cijene. To je pomoglo svim građanima u ovoj krizi“, istaknuo je Zaher.

Prošli smo teška dva mjeseca, bilo je problema u poslovanju, od inspekcija i skraćenog radnog vremena do ograničenog ulaska u trgovine. No, uspjeli smo održati glavu iznad vode“, rekao je predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić istaknuvši da su mjere koje su napravile najveću štetu skraćeno radno vrijeme i e-propusnice. „Ukidanjem tih restrikcija stanje se bitno promijenilo. Početkom travnja bilo je najteže, ali s obzirom na sve okolnosti moramo biti zadovoljni. A zadovoljni smo i s komunikacijom s HGK koja je bila na dispoziciji“, dodao je Katavić.

Drago Munjiza, direktor Lonie, govorio je o velikoj razlici u padu prihoda između pojedinih članica trgovina „Ultragros broji 28 članica i imale su velike razlike u padu prometa. Na otocima je u trgovinama u tri tjedna travnja promet pao čak 50 posto. Ostalim članicama Grupe 10 do 20 posto. Tvrtke od manjih formata imaju rast prometa od 10 posto. Kontinentalne članice s manjim formatima su imale sreću u nesreću, ali globalno možemo reći da je riječ o stagnaciji“, naglasio je.

Predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić rekao je kako su najviše padali veliki formati trgovina. „Ključan potez bio je produljenje radnog vremena, čak bitnije od nedjelje. Najvažnije nam je bilo da se produlji radno vrijeme i da možemo isplatiti plaće“, pojasnio je Ledić.

Predsjednik Uprave Tekstilprometa Hrvoje Šimić osvrnuo se na velike probleme u neprehrambenoj trgovini za koju je izravno vezano 90 tisuća zaposlenih. „U 50 dana imali smo nula kuna prometa, dok istodobno banke nisu pokazale razumijevanje za situaciju. Pojedini trgovački centri, čast svijetlim primjerima, također se nisu pokazali kao dobri poslovni partneri hrvatskim trgovcima jer su primjerice sredinom travnja poslali fakture za svibanj“, kazao je, uz napomenu da imaju i probleme sa sezonskom robom. „Imamo sezonsku robu koja gubi na cijeni jer je sezona prošla, a ne znamo kako ćemo nabaviti novu robu. Apeliramo prema kreatorima politika da se vodi primjerima drugih zemalja kada je u pitanju isprobavanje odjeće koja svugdje treba odstajati 24 sata, a samo u Hrvatskoj pet dana“, izjavio je.

Trgovci procjenjuju da situacija u prometu neće biti bitno bolja u narednom razdoblju jer neće biti kupovne moći, turizma i ljudi će štedjeti i paziti. Trgovci će to itekako osjetiti i poručuju da će se od ove krize oporavljati sljedećih 5 godina.

Na sjednici je zaključeno da su sljedeći koraci lobiranje prema kreatorima politika za ukidanje Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, uspostavljanje centralne baze dokumentacije za trgovinu u e-obliku, nadzor online trgovine, redefiniranje Zakona o radu i Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Korisnost institucionalnog djelovanja uvidio je i Savez udruga malih trgovaca RH koji je zatražio pristup aktivnom sudjelovanju unutar Udruženja trgovine HGK.

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design