U Dubrovniku otvoreno 5. izdanja Adriatic Wood Days konferencije

In Konferencije / savjetovanja
Adriatic Wood Days

U kongresnom centru hotela Sheraton u Dubrovniku održano je svečano otvorenje 5. izdanja Adriatic Wood Days konferencije. Riječ je o najvećem sektorskom skupu u regiji koji služi kako bi se svi relevantni dionici iz Hrvatske i inozemstva umrežili, raspravili bitne sektorske teme, predložili rješenja za brojne izazove s kojima se drvoprerađivački sektor susreće, ali i razmijenili iskustva oko primjene sektorskih inovacija.

Konferencija je započela jučerašnjom studijskom posjetom Konavlima, dok su danas i sutra na rasporedu brojne prezentacije, panel rasprave i radionice na kojima će se obraditi raznovrsne teme kao što su gospodarenje šumama, gradnja i trgovina drvom, dizajn, biomasa i bioenergija te europski programi i projekti.

Ceremonija otvaranja okupila je više od 160 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU, a stigli su i predstavnici europske asocijacije za bioenergiju – Bioenergy Europe, EPC-a (European Pellet Council) te europske ROSEWOOD mreže.

Naglasci iz pozdravnih govora:

Stjepan Vojinić, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera: “Prava vrijednost ove konferencije su inovacije koje nam daju priliku uhvatiti vlak s konkurencijom iz Europske unije i regije. Često govorimo kako je drvo prvo, kako je ono naše blago, naša nafta, ali sve to ostaje samo slovo na papiru ukoliko se ne napravi dodatan napor kako od strane vlasnika tvrtki, tako i državnih institucija.”

Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije: “Vukovarsko-srijemska županija ima snažne sirovinske zalihe. Međutim, želimo drvo zadržati u našoj županiji i stvoriti nove lance dodane vrijednosti. ROSEWOOOD projekt je uspješan primjer korištenja europskih sredstava, a mi smo vrlo zadovoljni radom Centra kompetencija d.o.o. koji na njemu surađuje s brojnim stranim partnerima.”

Nirvana Franković Mihelj, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: “Na razini EU je u tijeku rasprava o dugoročnoj niskougljičnoj strategiji i cilju postizanja klimatske neutralnosti. Europska komisija je najavila sastavljanje prvog europskog zakona o klimi koji će uključiti cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine, a razmatrat će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Inače, FZOEU ulaže znatna sredstva u postizanje tih ciljeva te se po prijedlogu financijskog plana za naredne tri godine planira utrošiti oko 1,6 mlrd. KN godišnje za konkretne mjere koje će doprinijeti tim ciljevima.”

Nikolina Trojić, predsjednica ŽK Dubrovnik, HGK: “Istaknula bih kako je drvna industrija izvozno orijentirana i komplementarna turizmu. U Dubrovniku postoje određeni izazovi s kojima se borimo. To su ljudski resursi, inovacije, ali i tržišna vrijednost te s njom u vezi i digitalna transformacija. Vjerujem da će to biti neke od tema koje će se obraditi u naredna dva dana i želim vam kvalitetan rad, mudre i pametne zaključke i dobru komunikaciju!”

Stella Arneri, pomoćnica ministra, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU: “Od 1. studenog Hrvatska predsjeda Dunavskom strategijom i zato zahvaljujem organizatorima što se teme ove konferencije podudaraju s tematskim prioritetima strategije, a to su suradnja znanstvenih institucija i gospodarskih dionika te zaštita okoliša i održiv gospodarski razvoj. Područje koje će biti u središtu suradnje znanstvenih institucija i gospodarstvenika je upravo bioekonomija u obnovljivim lancima vrijednosti na biološkoj osnovi na temelju pametnih specijalizacija regija. Što se tiče zaštite okoliša, s obzirom na to da očuvana priroda doprinosi osiguravanju svih funkcionalnosti nužnih za život ljudi i ekonomski razvoj regija, potrebno je potaknuti suradnju makroregionalnih strategija kako bi se ostvarila potrebna sinergija. Zato nas posebno veseli činjenica da ova konferencija doprinosi vidljivosti Dunavske strategije, ali i hrvatskog predsjedanja istom.”

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije: “Drago mi je što ste ponovno izabrali našu županiju za održavanje ovog izrazito važnog skupa. Naša država obdarena je ogromnim šumskim bogatstvima, a naša je zadaća njima dobro gospodariti. Zahvaljujem Hrvatskom drvnom klasteru i naporima koje ulaže. Želim vam svima uspješan rad na skupu i ugodan boravak u Dubrovniku!”

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design