Unatoč osjetnom padu gospodarstva, nije ugrožena opskrba

In Potrošači
Burilović

Podaci iz sustava fiskalizacije Porezne uprave potvrđuju da je domaće gospodarstvo zbog koronavirusa osjetno usporilo u odnosu na prošlu godinu. Uspoređujući broj fiskaliziranih računa u ožujku 2019. s istim razdobljem 2020. vidljiv je pad za 27,5 posto (sa 185,8 milijuna na 135), dok su iznosi tih računa pali za 13,5 posto (s 13,8 milijardi na 11,9 milijardi kuna).

Trgovina na veliko je pala za 8,1 posto (s 9,6 na 8,9 milijardi kuna), dok je u trgovini na malo situacija nešto bolja jer je iznos fiskaliziranih računa pao za 2,9 posto, sa 7,3 milijarde kune na 7,1 milijardu.

„U ovoj situaciji to je dobar pokazatelj jer pokazuje da se unatoč svemu život nastavlja i da nam je opskrba trgovina strateškim proizvodima poput hrane i lijekova sigurna. Najviše smo zabrinuti za one kojima je sve stalo i na njihovo preživljavanje moramo usmjeriti što više mjera pomoći, što prije“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Najviše je, očekivano, pogođen sektor turizma. Tako je u razdoblju od 24. veljače do 29. ožujka 2020. u usporedbi s istim razdobljem lani u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo smanjenje broja računa od 37 posto, a iznosa računa 41 posto ( s 1,3 milijarde kuna na 767 milijuna).

Posebno je vidljiv veliki pad kad uspoređujemo samo posljednji tjedan ožujka (od 23. do 29. ožujka) s prošlogodišnjim. U tom periodu djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane bilježi smanjenje broja računa od čak 96 posto i iznosa računa od 93 posto (s 268,4 milijuna na 19,1 milijuna kuna).

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design