Usvojena strategija tranzicije i razvoja Janafa do 2030. godine

In Tvrtke i tržišta
janaf

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janafa) usvojili su Strategiju tranzicije i razvoja kompanije za razdoblje od 2022. do 2030. godine, s vizijom do 2050. godine, kojom se definiraju ključni čimbenici budućnosti te tvrtke na nacionalnoj i široj razini i način na koji će se osigurati njezin dugoročni rast i razvoj.

Kako je priopćeno u petak iz Janafa, prilikom izrade Strategije analizirano je trenutačno stanje kompanije te globalni, europski i regionalni trendovi u energetskoj industriji, kao i strategije naftnih kompanija u okruženju, kako bi se utvrdio potencijal za diverzifikaciju Janafa u niskougljične djelatnosti.

Analiza budućeg razvoja energetskog sektora ukazuje na smanjenje korištenja nafte i naftnih derivata te povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora, a trendovi u naftnoj industriji i ubrzani razvoj alternativnih energetskih tehnologija podupiru diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije, ističe se.

Usvojena Strategija određuje prioritete diverzifikacije i osigurava raznolikost u poslovanju i razvoju Janafa s ciljem osnaživanja kompanije, ulaganja u održivost poslovanja te osiguravanja dugoročne liderske pozicije u tranziciji prema zelenoj i održivoj ekonomiji.

Implementacijom Strategije, navodi se, osigurat će se daljnja stabilnost poslovanja kroz postojeće djelatnosti, ali i novi prihodi u području obnovljivih izvora energije.

Strategijom su definirane glavne strateške inicijative koje će omogućiti prilagodbu Janafa trenutnim i budućim tržišnim trendovima, a to su ulazak na tržišta obnovljivih izvora energije te ulaganje u nove tehnologije, ostvarivanje viših prihoda, implementacija agilnije i efikasnije organizacije koja će biti prilagođena novom modelu poslovanja, te interni razvoj kadrova i privlačenje stručnjaka s tržišta rada.

„Janaf je kompanija od strateške važnosti za energetsku neovisnost RH, a osiguravanje dugoročne održivosti i stabilnosti poslovanja Janafa strateški je projekt ove Uprave. Zelena tranzicija u tome ima presudnu ulogu i pred nama je zahtjevan zadatak, ali mu pristupamo s velikim entuzijazmom“, ističu iz Uprave te kompanije.

Pozorno prate razvoj događaja vezan uz regulativu EU i strateške smjernice Vlade RH vezane uz ugljične emisije, kao i druge odredbe vezane uz zaštitu okoliša.

“Uvjereni smo da ćemo ostvariti ciljeve koje su EU i RH postavile na tom području i da ćemo osigurati uspješnu transformaciju Janafa u snažnu energetsku kompaniju. Obnovljivi izvori, nove metode skladištenja energije te druge kompatibilne djelatnosti samo su dio budućeg portfelja i naše vizije JANAF-a za budućnost”, zaključuje se u priopćenju. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design