Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

In Konferencije / savjetovanja
Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

Sveučilište Sjever dobiva novi kampus u Varaždinu
Ugovor o radovima na objektima novog kampusa Sveučilišta Sjever u vrijednosti 4,5 milijuna eura potpisan je danas u Varaždinu uoči otvaranja UNIN Connect weeka. Planirana je rekonstrukcija i prenamjena dviju zgrada na lokaciji bivše vojarne 7. gardijske brigade Puma u Optujskoj ulici u Varaždinu. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci po odobrenju Vlade, nakon kojih će se u novim prostorijama sveučilišta provoditi nastava iz tehničkih smjerova. Potpisivanju ugovora nazočio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je amandman za ovu investiciju Vlade u Sveučilište Sjever i uputio u Sabor prije godinu dana kao saborski zastupnik.

„Za Sveučilište Sjever kao i za sjever Hrvatske je jako bitno da se šire kapaciteti i jača infrastruktura, kako bi se mogao obrazovati veći broj studenata. Programi iz STEM područja koji se odvijaju na ovom sveučilištu izrazito su važni jer idu u korak s onime što gospodarstvo danas traži,“ rekao je ministar Habijan nakon potpisivanja ugovora.

Da tržište rada traži upravo talente iz STE(A)M područja i da tvrtke koje zapošljavaju te talente imaju konkurentsku prednost na globalnom tržištu – poruka je sa otvaranja Tjedna karijera Sveučilišta Sjever koji traje do 17. svibnja u Sveučilišnim centrima Varaždin i Koprivnica.

„Tri četvrtine studijskih programa Sveučilišta Sjever su iz STE(A)M područja. STE(A)M obrazovanje promiče kritičko razmišljanje, način razmišljanja usmjeren na rješavanje problema i timski rad – ključne kompetencije za buduće radno okruženje, pa ne čudi visoka stopa zaposlenja naših studenata nakon diplome. Mnoge uspješne karijere studenata Sveučilišta Sjever započele su upravo na Tjednu karijera – događaju koji godinama uspješno spaja akademsku i poslovnu zajednicu,“ rekao je Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever i savjetnik predsjednika HGK.
Petar Mišević.JPGPetar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever i savjetnik predsjednika HGK; Foto: Sveučilište Sjever

Godišnje Sveučilište Sjever upiše više od tisuću studenata, a više od sedamsto njih studira u STE(A)M području. Programski ciljevi sveučilišta su jačanje zelenih i digitalnih industrija i stvaranje odgovarajućih kadrova, a u funkciji razvoja gospodarstva regije i države.

„Sinergija visokog obrazovanja i gospodarstva jedna je od glavnih odrednica Sveučilišta Sjever, jer želimo naših više od pet tisuća studenata tijekom njihovog obrazovanja što bolje pripremiti za izazove i zahtjeve tržišta rada. Idućeg mjeseca promovirat ćemo gotovo tisuću naših studenata, od kojih će veliki broj njih raditi upravo u tom, zelenom i digitalnom sektoru,“ poručio je rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković i dodao kako ga raduje što sve više sudjeluju i srednjoškolci koji se informiraju gdje nastaviti obrazovanje, kasnije se zaposliti ili kako dobiti stipendiju.

Gospodarstvo Varaždinske županije već više godina je među najjačima u Hrvatskoj s najnižom stopom nezaposlenosti od svega 3 posto. Po vrijednosti izvoza prošle godine županije je bila druga u zemlji s 1,3 milijarde eura, a po vrijednosti BDP-a po stanovniku je u top pet županija.

„Poznato je da okosnicu našeg gospodarstva čini industrija, a za daljnji razvoj nisu nužne samo uspješna industrijska tranzicija i prelazak na digitalno i zeleno poslovanje, nego i jačanje drugih grana gospodarstva kojima će biti otvorena nova, kvalitetnija radna mjesta. Posebno je važno jačanje IT industrije, pa treba istaknuti da je upravo u našoj županiji prošle godine otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj,“ rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Na riječi župana se nadovezao gradonačelnik grada Varaždina, Neven Bosilj naglasivši da se do još boljih rezultata može doći samo u partnerstvu s gospodarstvom i akademskom zajednicom.

Tjedan karijera otvoren je panelom Zelena i digitalna tranzicija u funkciji jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Sudionici, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja; Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, Bernard Gršić, državni tajnik, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva; Dario Kaurić, savjetnik Uprave tvrtke Odašiljači i veze; Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente; Luka Balen, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivan Soldo, član Uprave HPB-a, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a i Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a razgovarali su o prilikama zelene tranzicije.

„Tvrtka Ducati komponenti je primjer uspješne zelene i digitalne tranzicije, a surađujemo i s akademskom zajednicom u pronalasku kvalificiranih radnika i promicanju inovativnih rješenja. Posebno smo ponosni na inovativne kapacitete u razvijanju rješenja za zelene projekte – sunčanu elektranu SE DUCATI, kojom očekujemo dugoročno ostvariti značajne uštede, povećati konkurentnost i rast zbog čega ćemo trebati još više stručnog, sposobnog kadra“, pojasnio je Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente.

Uz generalno pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, Varaždinske županije i Hrvatske poštanske banke na Tjednu karijera sudjeluje gotovo dvjesto tvrtki i ustanova.

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

One commentOn Velika investicija Vlade RH predstavljena na Tjednu karijera Sveučilišta Sjever

  • Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte
    (smartloanfunds@gmail.com} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam. [-=

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design