Više od 27 milijuna kuna za 3017 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja

In Obrazovna rješenja
Stipendije_MINGo

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u utorak je u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana manifestacija „Obrtnik od formata – umjetnik od zanata“, u sklopu koje je ministar Darko Horvat dodijelio stipendije učenicima iz šest zagrebačkih škola. Ove školske godine ukupno je dodijeljeno rekordnih 3017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima u ukupnom iznosu od 27.153.000,00 kuna.

„Događanjima poput ovog želimo posebno naglasiti važnost obrtničkih zanimanja i učiniti ih poželjnima generacijama koje dolaze. Da država stvarno brine o hrvatskim obrtnicima i podupire ih svjedoči i prošlotjedni događaj na kojem smo dodijelili 190 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima vrijednih 10,5 milijuna kuna“, naglasio je tom prilikom ministar.

Radi se o projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“, u sklopu kojeg se u razdoblju od 2016.-2018. godine osiguralo 62,1 milijuna kuna za gotovo 7.000 učeničkih stipendija. Dio je to šireg projekta „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“, kojeg, kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo provodi već treću godinu zaredom kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a koji je financiran sredstvima iz fondova Europske unije.

Suradnja obrazovnog sustava, države i gospodarstvenika ključ napretka hrvatskog obrazovnog sustava
Cijelu je manifestaciju svojim dolaskom uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se ove stipendije učenicima isplaćuju zahvaljujući članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

„Ova manifestacija na najbolji način utjelovljuje ambicije naše Vlade i programa kojeg provodimo, a to je da pružimo konkretnu ruku potpore mladim ljudima sa stipendijama koje će se ovim putem dodijeliti zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ta će se sredstva u narednom razdoblju sigurno i povećati zahvaljujući kvalitetnoj međuresornoj suradnji između dva ministarstva“, istaknuo je tijekom svog govora premijer Plenković.

Uz njega, ovoj svečanosti su prisustvovali ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec sa suradnicima te mnogi drugi. „Ovo je sjajna poruka kako se u trokutu između obrazovnog sustava, države i gospodarstvenika manifestira naše htijenje da Hrvatska unaprijedi svoj obrazovni sustav. Na ovaj način stvaramo pretpostavke da reforma školstva koju provodimo odgovori na ključnu zadaću koja je pred svima nama, a to je kako spojiti ono što nam daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada“, rekao je premijer Plenković.

„Cilj nam je da svi učenici ostanu, posluju i rade ovdje u Hrvatskoj i upravo radi toga provodimo sve ove projekte o kojima govorimo, što putem vlastitih sredstava, što putem fondova Europske unije. Drago mi je što imate priliku da, nakon što danas izađete na tržište rada, možete koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi HZZ, pa tako primjerice možete dobiti do 70 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje“, naglasio je tom prilikom i ministar Pavić, istaknuvši kako će sljedeći ugovor za stipendiranje učenika biti na razini 240 milijuna kuna. „Na ovaj način dajemo svoj doprinos podupiranju i promociji poduzetništva, praktički od vrtićke dobi pa sve do doktorata“, zaključio je ministar Pavić.

Od iduće školske godine stipendije se povećavaju s 9 tisuća na 18 tisuća kuna
Učeničke stipendije isplaćuju se u dva obroka, iznose 750 kuna mjesečno, a ukupan iznos stipendije po učeniku je 9.000,00 kuna. Kao što je najavio ministar Horvat, u slijedećem razdoblju, za 3 školske godine 2019/2020, 2020/2021 i 2021/2022, planirano je dvostruko povećanje iznosa godišnje stipendije s 9.000,00 kuna na 18.000,00 kuna. U istom razdoblju, za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje osigurat će se 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore povećat će se sa 150.000 na 500.000 kuna.

„Sve je ovo dio šireg procesa dualnog obrazovanja kojim želimo potaknuti učenike, ali i poduzetnike na naukovanje kako bi na taj način usvojili ključne vještine i kompetencije koje su im potrebne na izrazito dinamičnom tržištu rada. Bez poduzetnika i obrtnika koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih naraštaja nema kvalitetnog strukovnog obrazovanja“, naglasio je tom prilikom ministar Horvat.

Prvi je put jedna ovakva svečana dodjela stipendija, marljivim rukama mladih umjetnika i obrtnika, postala interaktivno događanje gdje su na tri ključna punkta uprizorena zanimanja brijača, obućara i klobučara. Učenici, stipendisti, budući mladi obrtnici i uzvanici mogli su tako postati dio atraktivne scenografije, fotografirati se s prikladnim rekvizitima te svoju fotografiju objaviti na društvenim mrežama, spajajući na taj način tradicionalno i moderno jer samo udruženim snagama moguće je mijenjati svijet.

Zanimanja koju su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Važno je istaknuti kako se potpore dodjeljuju i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenome modelu obrazovanja (JMO).

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design