Vodeći proizvođači nafte pripremaju teren za smanjenu opskrbu i u 2025.

In Vijesti iz svijeta
nafta

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici rade na složenom sporazumu koji bi im omogućio smanjivanje opskrbe i u idućoj godini, rekla su tri izvora.

OPEC+ smanjuje opskrbu od kraja 2022. kako bi podupro cijene u uvjetima posustajanja potražnje pod pritiskom visokih kamatnih stopa koje koče gospodarsku aktivnost, ali i većih plasmana nafte iz neovisnih proizvođača na čelu sa SAD-om.

Grupa trenutno na tržište izbacuje za 5,86 milijuna barela nafte dnevno nego krajem 2022., što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje. Krajem lipnja istječe dogovor koji je predviđao smanjivanje opskrbe za 2,2 milijuna barela dnevno, povrh 3,66 milijuna barela dnevno isključenih s tržišta do kraja godine.

U nedjelju OPEC+ plus sastat će se online kako bi ponovo razmotrio proizvodnu politiku.

Članice skupine mogle bi dogovoriti produljenje sporazuma o smanjivanju opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno, u cijelosti ili djelomično, i na 2025. godinu, rekla su u četvrtak tri izvora. Dogovor o smanjivanju opskrbe za dodatnih 2,2 milijuna barela dnevno bio bi pak, u cijelosti ili djelomično, produljen na treće, a možda i na četvrto tromjesečje ove godine, dodaju.

Djelomično produljenje sporazuma o opskrbi na iduću godinu vjerojatno bi bilo vezano uz uvjete o proizvodnji pojedinih novih članica na kraju godine, rekla su dva izvora.

OPEC+ pokušava dogovoriti nove proizvodne kapacitete za članice do kraja godine, što je do sada izazivalo napetosti budući da se ciljana proizvodnja izračunava na temelju nominalnih kapaciteta.

Opskrbu trenutno povrh dogovorenih kvota smanjuju Alžir, Irak, Kazahstan, Kuvajt, Oman, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, i to dobrovoljno.

Saudijski ministar energetike Princ Abdulaziz bin Salman naglasio je u više navrata da je sklon držati tržište u neizvjesnosti, obećavši kaznu za špekulante. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design