Vrijednost poljoprivredne proizvodnje pala 7,4 posto

In Statistika
poljoprivreda

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini pala je za za 7,4 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 1,6 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema drugoj procjeni, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. pala je za 7,4 posto prema godini ranije i iznosi tri milijarde eura.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 1,9 milijardi eura, što je pad od 1,6 posto.

Na smanjenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, kako objašnjavaju iz DZS-a, najviše je utjecao pad cijena žitarica, za 43 posto, odnosno pad cijena pšenice, za 48,6 posto, i kukuruza, za 44,5 posto.

Stočna proizvodnja porasla je za 14,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a vrijednost svinja za 22,2 posto, navodi se.

Po podatcima DZS-a, bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje se na 1,6 milijardi eura, što je u odnosu na 2022. pad od devet posto.

Uloženi rad u poljoprivredi lani je u odnosu na prethodnu godinu pao za 0,1 posto, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 10.039 eura, što je pad od 9,8 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 205,2 milijuna eura, što je rast od 15,7 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a. (H)

You may also read!

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...
Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design