Vučković s predstavnicima Udruge proizvođača paškog sira

In Regionalni razvoj
sirari

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je sastanak s predstavnicima Udruge proizvođača paškog sira na kojem se razgovaralo o povećanju i unaprjeđenju proizvodnje tog zaštićenog proizvoda i problematike rasta troškova proizvodnje, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Proizvođači Paškog sira upozorili su na snažan rast troškova proizvodnje te istaknuli potrebu dodatnog angažmana administracije u pogledu financijske podrške prerađivačima mlijeka koje se koristi za proizvodnju certificiranih proizvoda.

Vučković je kazala da će Ministarstvo osigurati dodatnu potporu kako bi se održala i povećala proizvodnja Paškog sira, kao i broj muznih ovaca.

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da proizvodi koji nose EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda provjerene kvalitete.

Riječ je, kako navode, o proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi. Krajnji cilj nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je ona dodana vrijednost te komparativna prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda.

Paški sir jedan je od 42 hrvatska poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; od 2019. nosi zaštićenu oznaku izvornosti, a proces zaštite pokrenula je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podsjetili su iz Ministarstva.

Napominju i kako će u svjetlu promocije i podizanja svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima Ministarstvo organizirati Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se ove godine u suradnji s gradom Novaljom održati 17. lipnja u Novalji na otoku Pagu. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design