Wellcone: Za razvoj kontinentalnog turizma nužne inicijative poduzetnika i stanovnika

In Sajmovi i izložbe
welcone

Za jači razvoj kontinentalnog turizma nužne su inicijative i aktivnosti poduzetnika i stanovnika, kao i sinergija javnog i privatnog sektora te vizije i planovi što se želi postići s turizmom, pri čemu treba uvažavati i prostor i ljude, poručeno je u srijedu s 2. regionalnog sajma kontinentalnog turizma Wellcone.

Taj je sajam u organizaciji digitalnog magazina Zagorje International iz Krapine na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u srijedu okupio 50-ak izlagača iz kontinentalnog dijela Hrvatske, većinom iz njenih sjeverozapadnih područja, ali i Slavonije te Istre, koji su predstavili svoje turističke i poljoprivredne proizvode te ponudu seoskog, termalnog, adrenalinskog, wellness i drugih oblika turizma.

Organizator sajma iz Zagorje Internationala i njegov glavni urednik Alen Brodar poručio je okupljenima da se tim sajmom, iako na njemu još nema puno izlagača i posjetitelja, u drugom izdanju želi predstaviti slika kontinentalnog turizma i njegovih mogućnosti.

“Nakon prvog sajma u Krapini uz podršku partnera i pokrovitelja odlučili smo se i za drugi sajam Wellcone koji u svom nazivu spaja riječi ‘wellness’ i ‘c/kontinent’ te ukazuje na mogući smjer razvoja turizma na kontinentu koji će zasigurno uz sebe vezati i druge djelatnosti. No, razvoj turizma na kontinentu iziskuje i puno više truda nego na obali, i ako ste u tome uspjeli, uspjet ćete u svemu”, istaknuo je Brodar.

Njegovu inicijativu i organizaciju sajma pohvalio je glavni tajnik Ministarstava turizma Ivo Bašić ističući da Ministarstvo podržava svaki oblik turizma koji se razvija na kontinentu koji u turizmu može postići puno više nego sada.

“Na kontinentu u turizmu je do sada već dosta napravljeno u Baranji, Zagorju, Međimurju, Gorskom Kotaru, Konavlima, Istri i drugdje, ali kontinentalni turizma unatoč tome još u malom postotku od svega 3 do 5 posto sudjeluje u ukupnim turističkim rezultatima. Nadamo se da će se to promijeniti, jer je Hrvatska lijepa zemlja s puno različitosti u kontinentalnom dijelu koje se mogu itekako iskoristiti za razvoj turizma”, kazao je Bašić upozorivši da u razvoju treba uvijek imati na umu održivost te zaštitu i prostora i čovjeka.

Kao primjer dobre prakse u kontinentalnom turizmu istaknuta je Krapinsko-zagorska županija čiji je župan Željko Kolar iznio je rezultate koji to dokazuju, najavljujući brojne nove investicije u turizmu.

“U zadnje četiri godine broj dolazaka turista i njihovih noćenja u našoj županiji povećan je za iznad 70 posto, što je daleko najviše među svim županijama, a to smo uspjeli uz zajedništvo i sinergiju u destinacijama te zajedničku promociju na stranim tržištima. To su pratile i brojne investicije koje su oplemenile naše prirodne potencijale, uključujući termalne izvore te eno i gastro ponudu”, istaknuo je Kolar koji je kazao da se na području te županije grade i novi hoteli te druga turistička infrastruktura.

Sve je to dio i master plana razvoja turizma u županiji do 2025., u čiju su izradu, kako je kazao, bili uključeni svi turistički i drugi poduzetnici, ali i stanovnici te sada svi imaju sličnu viziju turističke budućnosti.

“Puno smo napravili no još nije dovoljno i još se puno može, a jedan od koraka je i još bolje povezivanje županija s Zagrebom u kojemu planiramo uskoro i otvoriti ured Krapinsko-zagorske županije čiji će rad uz ostalo zasigurno pridonijeti i razviju turizma”, najavio je Kolar. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design