Za rad od kuće tvrtke moraju platiti dio najamnine stana

In Porezi / zakoni
kuca

Iako se pandemija stišala i gospodarstvo diljem Europe ponovo počinje funkcionirati te tvrtke počinju raditi uobičajenim tijekom, rad od kuće mogao bi im sada doći na naplatu. Naime, sud u Bernu u Švicarskoj odlučio je da su poslodavci dužni platiti jedan dio stanarine onima koji su radili od kuće.

Kako piše Večernji list proces je počeo nakon što je jedan od zaposlenika tužio svoju tvrtku zato što mu nije htjela platiti to što je svoj dom koristio kao ured. Tvrtka je zahtjev odbila jer pri radu od kuće zaposleni nisu imali dodatnih troškova niti su iznajmljivali dodatne prostorije, no sudac je bio drukčijeg stajališta.

Dosudio je tom zaposleniku odštetu, odnosno odredio da tvrtka sudjeluje u cijeni najma tog stana iznosom od 150 franaka mjesečno. Taj sudski presedan sada će, prilično je izvjesno, biti korišten i u sudskoj praksi, odnosno primjenjivat će se na sve tvrtke koje su organizirale rad od kuće tijekom pandemije. U skladu s tom odlukom, na sličan bi se način mogli postaviti i sudovi u EU što bi tvrtkama prouzročilo gubitak.

Budući je u posljednje vrijeme pojavom pandemije uzrokovane novim koronavirusom COVID-19,povećan interes za rad kod kuće, a najave su poslodavaca u privatnom i javnom sektoru da će se isto i trajnije nastaviti, nužno je upozoriti da poslodavci moraju osigurati odgovarajuće uvjete za takav rad, kako bi se upravljalo aktivnostima radnika koji rade od kuće, osigurala njihova sigurnost i zaštita zdravlja.

Potrebno je podsjetiti da u Republici Hrvatskoj, ako radnik radi na izdvojenom mjestu rada tj.kod kuće, sukladno članku 17. Zakona o radu, individualni ugovor o radu mora osim podataka iz članka 15.stavka 1. točke 1.do 9. Zakona (podaci u uobičajenom ugovoru o radu) sadržavati i dodatne podatke o:radnom vremenu, strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati,zatim, uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika i naknadi troškova u vezi s time,naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje poslova,te načinu osposobljavanja i stručnog usavršavanja radnika.

Za izdvojeno mjesto rada Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu propisuju, između ostaloga, da je poslodavac dužan osigurati radniku sigurne uvjete rada, a radnik je dužan pridržavati se svih sigurnosnih i zdravstvenih mjera u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima, što uključuje i ergonomski uređeno mjesto rada.

Polazeći od navedenog u Hrvatskoj je potrebno osigurati primjenu odgovarajuće regulative, iz područja rada, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Vitomir Begović

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design