Zabrinutost za gospodarstvo zadržala cijene nafte ispod 77 dolara

In Vijesti iz svijeta
benga

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 77 dolara, zakočene bojaznima da će slabljenje gospodarstva u SAD-u, Europi i Kini zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 71,82 dolara.

U fokusu je trgovaca gospodarstvo u kontekstu prognoza da će američka središnja banka idući tjedan podići kamatne stope za pola postotnog boda da bi obuzdala inflaciju. Viši troškovi zaduživanja zakočili bi gospodarsku aktivnost, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

I Europska središnja banka (ECB) povest će se za Fedovim primjerom, pokazuju prognoze ekonomista u Reutersovoj anketi, unatoč tome što je gospodarstvo eurozone gotovo sigurno već u recesiji.

U Kini će pak rast broja slučajeva zaraze covidom 19 vjerojatno prigušiti gospodarski rast u sljedećih nekoliko mjeseci, unatoč ublažavanju pojedinih epidemioloških mjera, smatraju ekonomisti, prognoziravši oporavak aktivnosti tek u drugoj polovini 2023.

U takvim su uvjetima cijene nafte u ugovorima s kraćim rokovima isporuke bile niže nego u onima s rokovima isporuke za šest mjeseci, što signalizira da trgovci očekuju slabiju potražnju.

Cijene danas nisu reagirale na zatvaranje naftovoda Keystone u SAD-u zbog curenja nafte, zbog procjena trgovaca da će isporuke uskoro biti nastavljene. U drugom je planu i zastoj tankera u Bosporu zbog pojačanih turskih provjera osiguranja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 1,83 dolara, na 75,3 dolara. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design