Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte iznad 106 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 106 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu zbog slabog napretka pregovora o primirju u Ukrajini i o oživljavanju iranskog nuklearnog programa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,37 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 8,62 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 103,15 dolara. Jučer je trgovinu zaključio u plusu 7,94 dolara.

Cijene su ovog tjedna snažno oscilirale pod utjecajem nedostatne opskrbe zbog zazora trgovaca od ruske nafte, zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pada zaliha, ali i zabrinutosti za potražnju koju je potaknuo opetovano širenje covida 19 u Kini.

Rusija je nakon četvrtog dana pregovora s Ukrajinom o primirju priopćila da sporazum tek treba biti postignut, unatoč naznakama pomaka u prvoj polovini tjedna.

“Čini se da predsjednik Putin ne želi prekinuti neprijateljstva. To bi trebalo osigurati potporu cijenama energije, uz veliki prostor za nastavak snažnih oscilacija”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Kolebanje cijena otjeralo je trgovce, što će vjerojatno samo pojačati oscilacije, napominje Reuters.

U takvim uvjetima još više zabrinjava informacija da su vodeći proizvođači, predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinim partnerima, uključujući Rusiju, u veljači još više zaostali za zacrtanom razinom proizvodnje nego u siječnju, prema tvrdnjama izvora.

U travnju tržišta bi pak po procjeni Međunarodne agencije za energiju (IEA) mogla izgubiti tri milijuna ruskih barela dnevno.

Pregovori o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji bi mogli rezultirati obnovom iranskog izvoza, ne najavljuju pak trgovcima skoru alternativu za rusku naftu.

Konzultantska tvrtka FGE procjenjuje da su zalihe na kopnu u ključnim zemljama za 39,9 milijuna barela niže u odnosu na prosjek u istom razdoblju od 2017. do 2019. godine.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 104,96 dolara, što znači da je poskupio 90 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design