Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Zapošljavanje u EU i eurozoni posustalo je u prva tri ovogodišnja mjeseca, odražavajući postrožena ograničenja zbog novog vala zaraze covidom 19, a Hrvatska je bilježila pad četvrto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci Eurostata.

U EU broj zaposlenih pao je u prvom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, neznatno ublaživši prvu procjenu.

U eurozoni smanjen je za 0,3 posto, u skladu s procjenom objavljenom sredinom svibnja.

Time je na oba područja prekinuto razdoblje oporavka tržišta rada koje je počelo u ljeto prošle godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa nakon prvog vala zaraze. U posljednja tri mjeseca 2020. broj zaposlenih porastao je za 0,4 posto i u EU i u eurozoni.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, neposredno uoči uvođenja mjera zatvaranja, broj zaposlenih pao je 1,6 posto u EU, te 1,8 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.

Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 milijuna građana, od čega 157,6 milijuna u eurozoni. U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. broj zaposlenih smanjen je u EU za 3,8 milijuna, te za 3,4 milijuna u eurozoni.

Najveći pad u Latviji

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje pao broj zaposlenih u Latviji, za 3,9 posto. Slijede Grčka i Španjolska gdje je smanjen za 1,7 odnosno 1,1 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih bio je u razdoblju od siječnja do ožujka manji za 0,4 posto nego u posljednja tri mjeseca 2020. godine, kada je pao 0,3 posto. Time je pad nastavljen četvrto tromjesečje zaredom.

Najviše je pak na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Mađarskoj i Španjolskoj, za 1,1 odnosno jedan posto. Slijede Cipar i Litva s brojem zaposlenih većim za 0,8 posto nego na kraju 2020.

Eurostat napominje da nije raspolagao podacima za Irsku dok je Rumunjska bilježila prekid u vremenskom nizu.

Skok u Luksemburgu

Latvija je prednjačila padom broja zaposlenih u prvom tromjesečju i na godišnjoj razini, za sedam posto. Slijedi Estonija s padom zaposlenosti za 4,4 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih smanjen je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time se smanjio također četvrto tromjesečje zaredom. U četvrtom tromjesečju 2020. pao je 2,4 posto.

Više zaposlenih nego na početku prošle godine imali su samo Luksemburg, Cipar, Poljska i Belgija, za 1,9 posto, odnosno u rasponu od 0,3 do 0,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno početkom tjedna. (H)

You may also read!

PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...
bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design