MAGROS 2019: EU donijela povećan uvoz, ali i pristup tržištu od pola milijarde kupaca

In Konferencije, Održane konferencije
magros

Održana 31. konferencija Magros

Prednosti i nedostaci jedinstvenog tržišta EU bili su u fokusu ovogodišnje najveće tradicionalne konferencije za proizvođače i trgovce Magros 2019 koju su organizirali časopis Suvremena trgovina i Hrvatska gospodarska komora.

Zaher
Josip Zaher

„U prvih je osam mjeseci 2019. godine maloprodajni promet EU-a u prosjeku bio rastao za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., a u Hrvatskoj je porastao za čak 5 posto. Ulazak u EU nam nije donio bitne promjene u razvoju maloprodaje, jer je ona već ranije dosegnula europske i svjetske standarde. Ukidanje carina unutar Unije rezultiralo je većim unosom prehrambenih proizvoda, no, s druge strane, i našim je proizvođačima otvoren put na police europskog tržišta od pola milijarde kupaca“, istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher na otvaranju konferencije.

Sertić
Srećko Sertić

Srećko Sertić, direktor i glavni urednik Suvremene trgovine je naglasio da je nova maloprodajna revolucija već u tijeku i da će utjecati na prehrambenu industriju diljem svijeta kako dosad nismo vidjeli. „Trgovačke robne marke će rasti nauštrb velikih brendova, a iza toga leži širenje diskontnih lanaca koji svoj rad temelje upravo na svojim robnim markama, poput Lidla ili Aldija. Mi putem ove konferencije već godinama ističemo važnost trgovine koja je, uz turizam, najvažniji sektor za hrvatski BDP. Cilj nam je potaknuti razvoj trgovine općenito, s posebnim naglaskom na ruralna područja gdje trgovina zamire“, rekao je Sertić.

Haibach
Holger Haibach

Direktor ureda u Hrvatskoj Zaklade Konrad Adenauer, Holger Haibach, rekao je da Hrvatska slijedi europske trendove u gospodarstvu koji su se u Njemačkoj manifestirali par godina ranije. „I kod nas se trgovina koncentrirala na jake brendove, a ozbiljno je naraslo i online tržište. Ljudi streme zdravom životu, pa žele znati odakle dolaze proizvodi koje jedu. Sve više kupuju lokalno pa je i to prilika da se manji proizvođači brendiraju. Ključ je inovacija i pronalaženje niše, to nije lako, ali je vrijedno truda. Oni koji u tome uspiju će preživjeti i rasti“, poručio je Haibach.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić upozorio je da u svakom poslu treba poštivati pravila i pozvao sve poduzetnike da se obrate ministarstvu po tom pitanju. „Pristupanjem jedinstvenom tržištu smo došli do velikih prilika, ali dobili smo i veliku konkurenciju s kojom su došli brojni izazovi. Zato mi te izazove rješavamo na nacionalnoj, ali na europskoj razini, kroz članstvo u brojnim tijelima. Ne postoji više samo unutarnja tržišta, moramo se fokusirati na globalne razmjere. Smatram da se možemo uhvatiti u koštac s najboljima na svijetu, a imamo i konkretnih pozitivnih primjera naših tvrtki koje su u tome uspjele“, naglasio je Antonić.

Majić
Olivera Majić

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je istaknula da je zajedništvo ono što će nas pozicionirati u svijetu, te da je Zagreb generator gospodarskog razvoja Hrvatske pa i u području trgovine. „Tu smo zbog vas poduzetnika, a o našem će konačnom uspjehu odlučiti kupci. Svi smo tu da razvijamo kulturu usluživanja i na gospodarskom i na političkom tržištu“, kazala je Majić.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel rasprave. S prvog panela pod nazivom „Hrvatska hoda, druge tranzicijske zemlje trče“ poručeno je da se Hrvatska više ne smije zadovoljavati stopama rasta ispod 3 posto, odnosno da je poželjna visina rasta od najmanje 5 posto. Istaknuto je da u apsolutnim razmjerima sporo rastemo, a u relativnim brzo zaostajemo za ostalim tranzicijskim zemljama, te da bi zato svoj razvoj trebali zasnivati na proizvodnji s visokom dodanom vrijednošću, a ne na turizmu. Za to su potrebna ulaganja, domaća i strana, bez kojih nema impulsa za nova radna mjesta i brži razvoj.

1-panel
Učesnici prvog panela: Darko Radišić, Ivica Katavić, Thomas Sichla, Mario Antonić, Olivera Majić, Martin Evačić, Dražen Čović i moderatorica Jelena Doko Cetina

Upravo to je bila tema drugog panela „Želi li Hrvatska (uopće) ulaganja u gospodarstvo – gdje i kako?“ U toj raspravi sudjelovala je i direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić koja je naglasila da su ulaganja nužna na svim razinama jer su, uz potrošnju, glavni pokretač gospodarskog ciklusa. „Pred nama je novi investicijski ciklus, jer se u trgovini primjećuje stagnacija nakon velikih ulaganja 90-ih. Bez toga nećemo moći pratiti svjetske trendove, a to je nužno da bi se pozicionirali na europskom i svjetskom tržištu“, zaključila je Ravlić.

2-panel
Učesnici drugog panela: Mario Turalija, Zdenko Lucić, Tomislava Ravlić, Marina Perić Kaselj, Neven Ivandić i moderatorica Violeta Jelić

Pogledajte video zapis s MAGROSA 2019

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design