Tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard dodijelile potporu pet ženskih poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj

In Konferencije / savjetovanja
ikea

U utorak, 9. travnja, predstavljene su dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja ‘ODVAŽNA’, koji su pokrenule tvrtke IKEA Hrvatska i Mastercard, u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR). Među 120 prijavljenih projekata, odabrano je 25 finalistkinja natječaja te, konačno, pet ženskih poduzetničkih inicijativa koje će tijekom sljedećih godinu dana dobiti financijsku te stručnu potporu u obliku mentorske i edukativne podrške.

Četirima od njih dodijeljene su donacije u ukupnom iznosu od 250.000 kn, a jedan projekt je dobio podršku tvrtke IKEA u obliku dobavljačkog ugovora. Namjera je programa ODVAŽNA mentorskim i edukativnim aktivnostima, kao i novim prilikama za poslovno umrežavanje, dodatno podržati dobitnice, ali i svih 25 finalistkinja natječaja.

“Rodna ravnopravnost je ljudsko pravo i u skladu je s našim vrijednostima, a rodno ujednačeni timovi dokazano su uspješniji i kreativniji. Stoga je za tvrtke pametno koristiti taj potencijal! Ipak, nije dovoljno poticati rodnu ravnopravnost isključivo u vlastitoj tvrtki, IKEA želi doprinijeti i osnaživanju ravnopravnosti u društvu. Naš je utjecaj snažniji kada to činimo u partnerstvu s drugima, a primjer toga je i natječaj ‘Odvažna’ koji će doprinijeti osnaživanju ženskih poduzetnica i njihovom poslovnom uspjehu”, istaknula je Hilde Van Criekinge, direktorica korporativnih komunikacija i održivog razvoja u tvrtki IKEA Jugoistočna Europa.

„Osnaživanje žena je Mastercardu jedan od prioriteta, a posebno kada znamo da je podrška okruženja jedan od ključnih elemenata za njihov poslovni uspjeh. Nažalost, ni razvijena tržišta nisu imuna na predrasude prema ženskom poduzetništvu pa zato podizanje svijesti o ovom važnom pitanju moramo pretvoriti u djelovanje“, poručila je Ana Subašić iz Mastercarda.

Među nagrađenim projektima je žitna lađa Zora tvrtke Aurora Colapis iz Zamršja, koja posjetiteljima omogućava turističke izlete po Kupi, učenje o povijesti Karlovačkog Pokuplja te kušanje jedinstvenih lokalnih proizvoda. Projekt ‘Zora’, koji doprinosi oživljavanju ovog ruralnog područja, pokrenula je Jasmina Cvetković sa svojih pet prijateljica, a donacija u sklopu programa Odvažna pomoći će im u unaprjeđenju prodajnih i promotivnih aktivnosti.

Zahvaljujući donaciji programa „Odvažna“, Mediteranski plesni centar u istarskom gradiću Svetvinčenat bit će pretvoren u prostor visoke tehničke kvalitete, a ženskom timu Zagrebačkog plesnog ansambla bit će omogućene i edukacije o izradi višegodišnjeg poslovnog plana i razvoja EU projekata. Projektu ‘Book cafea Paradiso“ tvrtke Dandy iz Otočca donacija će, između ostalog, pomoći u organizaciji književnih večeri, ali i osnaživanju lokalnih proizvođača koji će na događanjima moći predstaviti i svoju ponudu.

Jeleni Bikić, vlasnici brenda prirodne kozmetike Silvan, dobivena donacija pomoći će u certificiranju proizvoda, odlasku na priznate međunarodne sajmove i daljnjem poslovnom umrežavanju, dok će se prva društvena igra na domaćem tržištu posvećena ženama, ‘Fierce Women’, moći kupiti i u robnoj kući IKEA Zagreb. Igra uključuje karte ilustriranih portreta žena iz cijeloga svijeta koje su dale izuzetan doprinos društvu, a nastala je u suradnji poduzetnica u kulturi i umjetnica koje je okupila udruga K-zona iz Zagreba.

U sklopu događanja, održana je i stručna rasprava „Odvažno do održivosti: kako zajedno još bolje odgovoriti na potrebe žena u poduzetništvu“ na kojoj je istaknuto kako je ženama poduzetnicama, uz financijsku, nadasve važna i edukativna i mentorska podrška.
U raspravi su sudjelovale:

  • Ivana Matić, osnivačica i glavna urednica Women in Adria,
  • Ana Brigović, voditeljica programa Akcelerator ACT Grupe,
  • Mirjana Samardžić Novoselec, članica uprave tvrtke Apsolon – savjetnik za uspješnije poslovanje u digitalnom dobu,
  • Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije Hrvatske banke za obnovu i razvoj za mikro, mala i srednja poduzeća,
  • Elisabetta Capanneli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju,
  • Victoria Zinchuk, direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj

Projekt „Odvažna“ pokrenut je 10. prosinca 2018. godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu, i to posebno onim projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama te ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama.

Događanju je nazočila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. „Ekonomsko osnaživanje žena je jako važno jer svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na znanja i mogućnosti svih svojih građana“ upozorila je.

You may also read!

Nina Išek Međugorac

Žena godine je Nina Išek Međugorac

U užem izboru za Ženu godine u organizaciji časopisa Zaposlena, bile su četiri iznimne žene koje su svojim radom

Read More...
konobar

HOK – smanjiti PDV za ugostiteljstvo na 13 posto, stopu poreza na dohodak s 24 na 18 posto

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u utorak je ponovila svoje prijedloge da se u sklopu četvrtog kruga porezne reforme smanji

Read More...
fortenova

Fortenova grupa tržištu nudi nekretnine koje nisu u funkciji – na listi trenutno 117 nekretnina

Fortenova grupa je krenula s prodajom nekretnina iz netemeljnog poslovanja, a na posebnoj mrežnoj stranici otvorenoj u tu svrhu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.