Dani okusa varaždinskoga kraja

In HoReCa
Dani okusa

Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju se od 5. do 15. travnja 2019. i ove godine obuhvaćaju 15 ugostiteljskih objekata. Nositelji standarda “Okusi varaždinskoga kraja” pripremili su za ovu priliku menije od tri slijeda jela spravljenih od tradicijskih namirnica.

Ove je godine tema za kreiranje menija buča. Stoga barem jedno jelo u meniju mora biti spravljeno od te namirnice. Također, kako se ove godine Dani okusa varaždinskoga kraja održavaju u korizmeno vrijeme, pojedini ugositeljski objekti u ponudi imaju i treći riblji meni, koji će se nuditi samo u vrijeme posta u petak.

Doživjeti kuhinju varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su nastala jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.

Desetak kilometara od grada Varaždina, na cesti prema Varaždinskim Toplicama u kneginečkim vinogradima na Banskom vrhu s pogledom na Varaždin, okolne brežuljke, vinograde, livade, proplanke i šume, smjestila se Vila Donata. Nekada plemenitaška kuća baruna Kussya, danas je restoran sa smještajem Zlatne gorice. Okružuje je vlastiti vinograd. Vina se kušaju u restoranu i u vinskom podrumu. Restoran nudi razne specijalitete među kojima i jela koja su se stoljećima nalazila na bogatim trpezama varaždinskih građana i kurijama ovdašnjeg plemstva. Može se kušati i odlično hladno prešano bučino ulje iz vlastite proizvodnje. Zanimljiv sadržaj pruža i šetnja imanjem, obilazak uređenog vinskog puta s 12 postaja koji okružuje vinograd ili zabavna šetnja kroz zanimljiv labirint.

Za ovogodišnje “Dane okusa” među ostalim nudi se krem juha od bundeve s bučinim sjemenkama i bučinim uljem, svinjeći file u husarskom umaku, domaći trganci, zelje salata s bučinim sjemenkama i bučinim uljem i jabučna štrudla ili tostirani domaći kruh s namazom od bučinog ulja, puretina punjena mlincima u špeku, heljdina kaša s gljivama, salata od crvenog zalja i torta s bučinim sjemenkama. Tu su i pjenušac i druga vina iz vlastitog vinograda.

Na “Danima okusa” sudjeluju i hotel La Gus smješten na brežuljku iznad Varaždina,restoran Minerva iz Varaždinskih toplica, hotel Trakoščan, hotel Varaždin, kavana Dora koja se nalazi u središtu Varaždina, restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, restoran GARESTIN iz Varaždina, zalogajnica i restoran Šanjek iz Varaždina poznata po jelima od ždrebetine i konjetine, restoran Palatin poznat po ribljim jelima, varaždinski restoran VERGLEC, Izletište Grešna pilnica blizu Klenovika, Đurina Hiža na brdu nedaleko Varaždinskih Toplica, restoran August koji je u središtu Varaždina uz rubni dio nekadašnjih gradskih zidina i restoran Bedem u sklopu srednjovjekovne varaždinske feudalne utvrde.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

Šime Erlić

Predstavljen IPCEI-CIS: Infobip sudjeluje na projektu koji će Europi povećati globalnu konkurentnost

U zagrebačkom Infobipovom kampusu danas je službeno pokrenut IPCEI-CIS "Next Generation Cloud Infrastructure and Services", projekt globalne komunikacijske platforme

Read More...
Telemach

Telefoniranje i surfanje za samo 1 euro mjesečno? Moguće je, a evo i kako!

Dok troškovi života rastu, a cijene proizvoda i usluga nerijetko šokiraju kupce, Telemach okreće ploču - telefoniranje i surfanje

Read More...
METRO Hrvatska

METRO Hrvatska i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela sklopili strateško partnerstvo za razvoj gourmet authentic hotela

METRO Hrvatska i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela sklopili su strateško partnerstvo s ciljem jačanja kvalitete i konkurentnosti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design