30 izdanje Restaurant Croatica i Gastronaut

In Sajmovi i izložbe
Restaurant Croatica

Tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26”, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

30 izdanje Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica je iniciran 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26”. Tijekom 30 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina titulu je obranilo 18 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2025/26 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu.

U povodu jubilarnom 30. izdanju, u uvodnom dijelu obratio se Tonči Glavina, ministar turizma i sporta koji je uz čestitke restoranima koji su tijekom 30 godina kvalitetom doprinosili sadašnjem ugledu hrvatske gastronomije, najavio i daljnje strateško poticanje izvrsnosti i jačanje eno-gastronomske različitosti hrvatskih regija u cilju stvaranja cjelogodišnje održive turističke ponude.

Predgovor na temu Kako smo se mijenjali napisala je voditeljica projekta Karin Mimica te kroz 30 godina retrospektive, opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali Hrvatsku gastronomsku scenu.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina i maslinovih ulja te gastronomska i enološka događanja.

Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima može se saznati kako se radi: Tartar od pastrve, Arancini s dagnjama; Biseri od rajčica, Grdobina u bijelom vinu s kaparima; Brudet od sipe s domaćim makarunima, Šaran na rašljama, Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja, Sporo kuhani juneći obrazi; Gulaš od svinjskih ušica i nogica, Medaljoni od jelena prema receptu iz 16. stoljeća, Umak od tamnog piva; Krekeri od maka i Sladoled od bučinih sjemenki i ulja.

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a može se naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Grada Rijeke, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 25. rujna 2025. na brodu Marina u Rijeci.

Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
– Ministarstvo turizma i sporta – Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva;
– Hrvatska turistička zajednica – Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda;
– TZ grada Rijeke – Jelena Grubečić Kušeta;
– Svjetnik projekta – Nikola Serdar;
– Član Časnog odbora projekta – Nikica Karamarko;
– Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica.

U ime nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 30. godina.
Zahvala za pomoć u organizaciji događanja: Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Gradu Rijeci,Turističkoj zajednici grada Rijeke i Botelu Marina te ugostiteljima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode.

Na podršci svim projektima Gastronaut se zahvaljuje i Electrolux Professional.

Uz zahvalnice institucijama i tvrtkama koje su partneri projekta, dodijeljene su i osobne zahvalnice za dugogodišnji doprinos razvojnom putu Restaurant Croatica i Gastronauta: Šimi Čozi, Ivanu Dropuljiću, Siniši Križancu, Tomislavu Radiću, Jadranki Rilović i Josipu Taribi.

Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac

You may also read!

wall-str

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pa burzovni indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje

Read More...
nafta

Nakon dva tjedna pada, cijene nafte blago porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nadoknadivši dio gubitka od prethodna dva tjedna, a tijekom

Read More...
INTERLIBER

Interliber dokazao da tiskana riječ živi

47. međunarodni sajam knjiga Interliber uspješno je priveden kraju na Zagrebačkom velesajmu. Od 11. do 16. studenoga, četiri paviljona

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design