DZS: Cijene u poljoprivredi pale 1,4 posto krajem 2016.

In Statistika
kombajn

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine pale su za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda pale za 2,8 posto, dok su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle 1,1 posto.

Kod biljnih proizvoda zabilježen je pad cijena svih skupina biljnih proizvoda, osim industrijskog bilja i vina koji bilježe rast cijena od 7 posto, odnosno 9,7 posto.

Na pad cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, najviše su utjecale cijene žitarica, koje su pale za 11,7 posto.

Cijene voća u četvrtom su tromjesečju prošle godine prema istom razdoblju 2015. godine pale za 3,1 posto. Na pad cijena voća utjecala je niska cijena mandarina zbog veće proizvodnje u 2016., a ona ima znatan udio u promatranom tromjesečju, ističu iz DZS-a.

Napominju i kako unatoč tome što su cijene svježeg povrća u prosincu rasle, zbog niskih temperatura i smrzavanja velikog dijela povrtnih kultura, u četvrtom tromjesečju lani ipak su pale cijene u toj skupini. Tako je cijena povrća pala za 13,8 posto.

Na pad su najviše utjecale cijene crvenog luka i bijeloga kupusa, koji imaju znatan udio u skupini svježeg povrća, navode iz DZS-a.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u četvrtom tromjesečju lani su porasle za 1,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, najviše su porasle cijene svinja (za 10,5 posto) i cijene goveda (za 0,4 posto), dok cijene mlijeka i dalje bilježe pad (za 5,4 posto). Pale su i cijene konzumnih jaja, za 5,8 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u četvrtom su tromjesečju 2016. u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. pale za 9,5 posto, na što je najviše utjecao pad cijena gnojiva i stočne hrane.

Cijene gnojiva u promatranom su razdoblju pale 29,7 posto, a cijene stočne hrane za 13,9 posto. (H)

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design