U jeku sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma u padu

In HoReCa
Konobar

Hrvatski ugostitelji bili su odveć strpljivi – vrijeme je za žurno smanjenje stope PDV-a

Hrvatska obrtnička komora još od uvođenja povećane porezne stope za usluge u ugostiteljstvu s 13% na 25% upozorava na negativne posljedice koje ova porezna izmjena ima na taj sektor. Ovom izmjenom postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta. Turistički sektor je jedna od najznačajnijih gospodarskih grana RH koja visokim udjelom sudjeluje u BDP-u, a ugostiteljstvo ključni generator atraktivnosti turističke ponude.

Hrvatska obrtnička komora nizom pokrenutih inicijativa i održanih sastanaka u resornim ministarstvima apelirala je na potrebu promptnog rješavanja ovog problema, no unatoč deklarativnom prihvaćanju i razumijevanju nužnosti snižavanja stope PDV-a u ugostiteljstvu te podrške Ministarstva turizma u ovim nastojanjima, stvarne mjere još nisu poduzete. Procjene učinka porezne reforme na ugostiteljstvo više nisu upitne – one su negativne, a o njima najbolje govori trenutno stanje na terenu. Prema najnovijim statističkim podacima, broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma je u odnosu na isti period prošle godine u opadanju. To je osobito znakovito, jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježi rast broja obrta u tom Cehu. Zabilježeni pad vjesnik je nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo, ukoliko se žurno ne poduzmu mjere koje imaju za cilj rasterećenje ugostitelja.

Stoga, Hrvatska obrtnička komora traži od nadležnih hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13%. Ukoliko do toga ne dođe, izvjestan je daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, čime će nadolazeće turističke sezone, ali i gospodarstvo u cjelini biti nepovratno ugroženi. Smatramo da su se snižavanjem stope poreza sa 25 na 13% na svježe meso, ribu, voće i povrće namirnice stvorili preduvjeti da se smanji stopa PDV-a i u pružanju ugostiteljskih usluga.

Podsjećamo da je Hrvatska obrtnička komora prije više od dvije godine predala Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zbog nejednakog oporezivanja ugostitelja koji nude jednaku uslugu. PDV je ostao niži za one ugostiteljske objekte koji uz uslugu pripremanja i posluživanja hrane nude i uslugu smještaja. Na taj se način, umjesto da ih se zaštiti – direktno udarilo na najmanje gospodarstvenike. Iako je smanjenje fiskalne presije jedna od mjera Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, čiji je prioritet unaprjeđenje razvoja hrvatskog turizma i kroz proaktivnu fiskalnu politiku, čini se da je u tom dijelu Strategija nije zaživjela.

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design