Jabukovac na sedam hektara koji obrađuje cijela obitelj

In Promocije / novi proizvodi
OPG Čeh

Jabuke volimo jer su uvijek dostupne, nisu preskupe, a biramo ih ponajprije prema izgledu, cijeni, podrijetlu i ambalaži. No, kakav je zapravo put koji te ukusne jabuke pređu od nasada do naših domova?

U uzgoj jabuka ponekad je uključena cijela obitelj, kao što je to slučaj s obitelji Čeh iz okolice Čakovca. Tijekom cijele godine o jabukama brinu Mladen Čeh, supruga i četvorica sinova. Nakon berbe slijedi zimska rezidba, pa ručno prorjeđivanje, potom prskanje te ljetna rezidba. Bez svega toga, ali i modernog sustava za zaštitu voćki od vremenskih nepogoda i navodnjavanja nema ni okrugle i ukusne jabuke u kojoj uživaju sve generacije. “Velika je prednost kada proizvođač ima integriranu proizvodnju jer rizik smanjuje na minimum. Mi smo prvi u Hrvatskoj, i to 2002. godine, uveli sustav za zaštitu od tuče. Nisam želio da sav naš trud bude uništen vremenskom nepogodom i zato konstantno ulažem u zaštitu nasada, mehanizaciju i tehnologiju. Bez toga se nikako ne može”, naglašava Mladen.

U voćnjaku od sedam hektara bere se ukupno deset sorti jabuka, a dnevno znaju ubrati i do osam tona ove slasne voćke. Uz najpoznatije idared, zlatni i crveni delišes, jonagold i granny smith, tu su i elstar, pinova, gala, braeburn i sunrise.

Jabuka je prilično nježna i osjetljiva, a obitelj Čeh ih bere isključivo ručno jer ne želi da se oštete i natuku. Ne pobire se sve odjednom, već se jabuke odabiru ovisno o trenutku kada će biti najljepše i najkvalitetnije. Jabuke nikako ne valja samo trgati s grana, plod je zreo za berbu samo ako se može lako ubrati, odnosno kada se peteljka jabuke može lako odvojiti od grane ako se okrene. Očarat će vas njihov izvanredan okus i svježina koji mogu nastati samo na jednom mjestu – na plodnim međimurskim brežuljcima.

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design