Hrvatska s najvećim padom cijena inputa u poljoprivredi u EU

In Financije i gospodarstvo
poljoprivreda

Hrvatska je u prvom tromjesečju bilježila najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u EU, a padom cijena poljoprivrednih proizvoda pratila je europski prosjek, pokazale su u srijedu procjene Eurostata.

Na razini EU-a poljoprivredni proizvodi pojeftinili su u prvom tromjesečju za šest posto u usporedbi s istim prošlogodišnjem razdobljem, nešto blaže nego u razdoblju od listopada do prosinca.

U skupini osnovnih prehrambenih proizvoda Eurostat je izdvojio žitarice kojima je cijena u prosjeku pala za 28 posto u usporedbi s početkom prošle godine.

Slijedi mlijeko koje je pojeftinilo za 12 posto, a dvoznamenkasti pad cijena zabilježen je i kod jaja i industrijskih kultura, u visini 10 posto.

Pojeftinilo je i svježe povrće, za šest posto u odnosu na početak 2023., izračunao je Eurostat, izdvojivši za trećinu jeftinije rajčice.

Iznimka je krumpir, uključujući onaj sjemenski, s 22 posto višom cijenom nego na početku prošle godine, a u gotovo istom je postotku poskupjelo i svježe voće zbog nepovoljnih vremenskih prilika, napominju u Eurostatu.

Jeftinije u većini EU-a

U 21 zemlji EU-a od ukupno 25 čijim je podacima Eurostat raspolagao cijene poljoprivrednih proizvoda bile su u prvom tromjesečju niže nego na početku prošle godine.

Daleko su najviše pojeftinili poljoprivredni proizvodi u Mađarskoj, za 24 posto. Slijede Bugarska i Rumunjska s 18 posto nižim cijenama, te Slovačka i Češka gdje su pojeftinili za 17 posto.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju bile oko četiri posto niže nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U četvrtom tromjesečju bili su pojeftinili gotovo 19 posto.

U pet zemalja na jugu EU-a poljoprivredni proizvodi bili su skuplji nego na početku prošle godine, a daleko su najviše poskupjeli u Grčkoj, za 20 posto.

Na Malti i u Španjolskoj bili su skuplji za četiri posto, a u Portugalu i na Cipru za svega jedan posto.

Niži ulazni troškovi

Cijene dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji (input) pale su u Uniji u prvom tromjesečju u prosjeku za 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, otprilike kao i na kraju 2023.

To znači da se ulazni troškovi u poljoprivredi EU-a smanjuju gotovo godinu dana, prema Eurostatovim izračunima.

Najviše su u prvom tromjesečju pojeftinila gnojiva i poboljšivači tla, za 31 posto. Slijede stočna hrana sa 16 posto nižim cijenama, te energija i maziva koji su pojeftinili za 12 posto, utvrdili su statističari.

Hrvatska uz Mađarsku

U 24 članice čijim je podacima Eurostat raspolagao ulazni su troškovi u prvom tromjesečju bili niži nego na početku prošle godine.

Iznimka je Portugal gdje su uvećani za blagih dva posto.

Najviše su u prvom tromjesečju pali ulazni troškovi u poljoprivredi u Hrvatskoj, za 20 posto u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, nakon 25-postotnog pada u razdoblju od listopada do prosinca.

Umjetna gnojiva i poboljšivači tla pojeftinili su u Hrvatskoj u prvom tromjesečju za 37 posto, a stočna hrana za 32 posto u odnosu na početak 2023. godine, pokazuje Eurostatovo izvješće. Zamjetno je jeftinije bilo i sjeme i sjemenski materijal, za 13 posto nego u prvom tromjesečju 2023. godine.

Gotovo isti postotni pad ukupnih ulaznih troškova u poljoprivredi bilježila je u prvom tromjesečju i Mađarska, za 19 posto. Blizu su i Nizozemska i Irska gdje su bili niži za 17 posto nego na početku prošle godine, pokazuje Eurostatovo izvješće. (H)

You may also read!

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj

Read More...
Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Sigurniji pristup glavnoj prometnici, moderni radni uvjeti i centralizacija transportnih usluga samo su neke od prednosti koje će doprinijeti

Read More...
Paola Papanicolaou

Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo

Intesa Sanpaolo osniva „Radnu skupinu za poticanje sinergije za inozemne banke supsidijare” Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design