Upravljati mentalnim zdravljem na radu

In Zdravlje
Upravljati mentalnim zdravljem na radu

Biti zdrav na radnom mjestu ne odnosi se samo na fizičko stanje, nego i na mentalno zdravlje i dobrobit radnika. Europske politike već su dugo usmjerene na poboljšavanje radnih uvjeta. Sigurni i zdravi radni uvjeti postali su socijalno pravo kada je u Povelji Europske unije o temeljnim pravima navedeno da „svaki radnik ima pravo na radne uvjete kojima se čuvaju njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo” (članak 31.). Europski stup socijalnih prava ratificiran je 2017., a njime je ponovno naglašena važnost radnih uvjeta time što se ističe da radnici imaju pravo na zdravo, sigurno i dobro prilagođeno radno okruženje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s europskim partnerima provodi projekt Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the workforce” (MH4HRM). Projekt je financiran iz Erasmus+ programa kojem je jedan od glavnih ciljeva izrada digitalne platforme s edukacijskim programom na temu mentalnog zdravlja radnika na radnim mjestima.

Svaki radnik zaslužuje sigurno i zdravo radno mjesto. Nema uspješnog i konkuretnog gospodarstva bez sigurnog i zdravog radnog okruženja.

Poslodavci i njihove zadužene stručne osobe imaju pravo i mogućnost osloniti se na stručnu podršku.Organizatori najveće tradicionalne nacionalne konferencije o sigurnosti i zdravlju na radu, stručnih radionica i drugih sadržaja; ZIRS Učilište – ustanova za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručni časopis „Sigurnost“, sudjeluju u promicanju i realizaciji i ovog projekta polazeći od značaja prevencije zdravlja na radu,važnosti očuvanja dobrog mentalnog zdravlja i radne sposobnosti radnika.

Projektom se nastoji osnažiti dionike u području sigurnosti i zaštite zdravlja na radnom mjestu kako bi učinkovito upravljali prevencijom mentalnog zdravlja radnika, raspolažući odgovarajućim znanjima, vještinama i alatima za razumijevanje problema mentalnog zdravlja te za promicanje dobrobiti zaposlenika na radnim mjestima.

Ciljevi projekta su:
• Razumjeti osnovne karakteristike najčešćih poteškoća i problema mentalnog zdravlja na radnom mjestu te njihov utjecaj na radne procese i radno okruženje.
• Pružiti informacije kako bi se unaprijedilo znanje i vještine za upravljanje problemima mentalnog zdravlja u tvrtkama diljem Europske Unije.
• Osposobiti stručnjake iz područja ljudskih resursa te druge dionike u zaštiti zdravlja kako prepoznati uobičajene mentalne poremećaje u početnoj fazi, kao i psihosocijalne rizike radnog mjesta putem online edukacije izrađene u ovu svrhu i za ovu skupinu.
• Osnažiti timove ljudskih resursa i drugih stručnjaka u području zaštite zdravlja na radnom mjestu da učinkovito upravljaju problemima mentalnog zdravlja svojih zaposlenika, pružajući im adekvatna znanja, vještine i alate za promicanje dobrobiti zaposlenika.
• Prikazati strategije za bolju integraciju osoba s problemima mentalnog zdravlja u radno okruženje te upravljanje problemima mentalnog zdravlja od faze prevencije do povratka na posao nakon dulje odsutnosti.
• Omogućiti digitalne alate za pristup informacijama o dobrobiti na radnom mjestu kako bi se stvorilo okruženje u kojem se o problemima mentalnog zdravlja može otvoreno razgovarati.

Ciljevi ovog projekta na tragu su i Strateškog okvira razvoja mentalnog zdravlja u RH do 2030, godine, čiji je sastavni dio „Očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja na radu“.

Radnici očekuju da tvrtka i ustanova u kojoj rade bude više uključena u zdravlje zaposlenika poduzimanjem radnji koje nadilaze zakonske obveze. Poslodavci, radnici, njihove obitelji i društvena zajednica; svi imaju koristi od prevencije bolesti i ozljeda te od očuvanja zdravlja i radne sposobnosti.

Uspješni sigurnosni i zdravstveni sustavi u tvrtkama imaju sljedeća pozitivna oblježja: između upravljanja ljudskim resursima te sigurnosti i zdravljem na radu uspostavljena je sinergija, rukovoditelji su predani provedbi mjera za sigurno i zdravo radno okruženje; radnici su aktivno uključeni u program preventivnih mjera; uspostavljen je sustav za prepoznavanje i kontrolu opasnosti;ostvarena je usklađenost s propisima;redovito se provodi osposobljavanje o sigurnim radnim praksama;unutar radne sredine primjenjuje se međusobno poštovanje, briga i otvorena komunikacija u atmosferi koja pogoduje sigurnosti;teži se stalnom poboljšanju i unapređivanju sigurnosti i zdravlja radnika.

Važno je osigurati zdravu radnu sredinu koja psihološki i socijalno potiče radnike i promovira mentalno zdravlje te prevenira negativne učinke stresa na mjestu rada. Za osobe s problemima mentalnog zdravlja bitni su čimbenici oporavka uspješna radna reintegracija i programi zapošljavanja koji im pomažu da se uključe na tržište rada.

Za poslodavce ovaj projekt posebno je značajan budući će rukovoditelji ljudskih resursa i stručnjaci za zaštitu na radu, imati mogućnost svojim uključivanjem informirati se o projektnim aktivnostima,sudjelovati na događanjima koja će se organizirati te imati pristup praktičnim alatima koji će se razviti kroz ovaj projekt.

Vitomir Begović

You may also read!

Talijansko hrvatska gospodarska komora i Confindustria Udine: postoji sinergija

Talijansko hrvatska gospodarska komora i Confindustria Udine: postoji sinergija

Sinergija između Talijansko hrvatske gospodarske komore (THGK/CCIC) i Confindustrije Udine sve je jača te će obje strane u budućnosti

Read More...
turizam

Turistička noćenja u pola godine porasla dva posto, na 28 milijuna

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7,2 milijuna turista koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je

Read More...
auti

U prvih šest mjeseci prodano 14,7 posto više automobila nego lani

U Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godino prodano 38.794 novih putničkih vozila, što je 14,7 posto više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design