Oštar pad prihoda u njemačkom ugostiteljstvu

In Iz svijeta
konobar

Prihod njemačkih ugostitelja oštro je pao u prvoj polovini godine, izvijestila je udruga hotela i restorana DEHOGA, istaknuvši da su tek malobrojni uspjeli iskoristiti priliku koju je otvorilo europsko prvenstvo u nogometu.

Prihod je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci nominalno pao za 11 posto, pokazala je anketa koju je udruga provela početkom srpnja među 2.700 članova.

Isti postotni pad ugostitelji su bilježili i u lipnju, uz zaključak udruge da “tek malobrojna poduzeća izravno profitiraju od europskog nogometnog prvenstva”, prema priopćenju objavljenom u četvrtak.

Još je “dramatičnije” u prvih šest ovogodišnjih mjeseci pala zarada u ugostiteljskom sektoru, za 22,2 posto, utvrdila je udruga.

Čak 88 posto ispitanika navelo je da nije bolje poslovalo zahvaljujući prvenstvu, uz zamjetne razlike ovisno o poslovnom “konceptu” i lokaciji.

“Ne čudi što je europsko nogometno prvenstvo donijelo zaradu dvostruko više ugostitelja u gradovima u kojima su utakmice organizirane, poput Berlina i Hamburga, njih 17,5 posto. Posebno su dobro bili posjećeni kafići, barovi i pivnice”, navode u DEHOGA-i.

“Slavljeničko raspoloženje pokvarile su u prvom redu nestabilne vremenske prilike i ispadanje naše momčadi u četvrtfinalu”, navodi šef udruge Guido Zoellick.

Pad prometa i dobiti u prvoj polovini godine posebno je bio izražen u kafićima, restoranima, te u klubovima i diskotekama.

Čak trećina ugostitelja očekuje “loše” poslovanje i u trećem tromjesečju, a njih devet posto smatra da je situacija “ekstremno loša”.

Više od polovine poduzeća očekuje ipak poboljšanje pa tako gotovo 37 posto anketiranih smatra da su izgledi “zadovoljavajući”, a više od 20 posto da su “dobri” ili čak “vrlo dobri”.

Smanjenje poreza na dodanu vrijednost pomoglo je sektoru u pandemiji, ali početkom godine stopa je vraćena na pretpandemijsku razinu, što je dodatno otežalo situaciju, ističu u udruzi, dodajući da je više od 90 posto ugostitelja bilo prisiljeno podići cijene.

“Aktualni rezultati ankete jasno pokazuju da je situacija u ugostiteljstvu i dalje jako napeta”, zaključuje Zoellick. (H)

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design