Predikatna berba u vinogradu Vinarije Šafran

In Regionalni razvoj
berba

Zimska izborna berba prosušenih bobica u vinogradu Radešić

Početak je veljače i u Vinariji Šafran dočekano je idealno vrijeme za još jednu izbornu berbu prosušenih bobica, koja će uroditi predikatnim vinom zimske berbe, jer na ledenu ove se godine nije moglo računati.

– Prvi snijeg nakon iznimno toplog siječnja velika nam je radost iako se s obzirom na vremenske prilike ne možemo veseliti i ledenoj berbi za koju je potrebno nekoliko dana s temperaturom ispod minus sedam stupnjeva Celzijevih, pa će ovo biti naša zimska izborna berba prosušenih bobica. Odlučili smo se za izbornu berbu prosušenih bobica ostaviti svoju perjanicu – graševinu, koja je i jedna od najzahvalnijih sorti za predikatne berbe u ovim krajevima jer najbolje podnosi krajnje odgođene rokove berbe, pa nije čudo da i prevladava kod ledenog vina i izborne berbe prosušenih bobica.- Rekao nam je Josip Tržec, direktor Vinarije Šafran nakon berbe prosušenih bobica koja je otpočela u rano jutro 5. veljače i trajala nekoliko sati.

U dugoj vinogradarskoj tradiciji Vinarije Šafran utvrđeno je da predikatnoj berbi posebno pogoduju birani tereni graševine na poziciji Radešić gdje ta sorta daje najbolje rezultate. Zbog promjene klimatskih uvjeta predikatnu berbu te vrste posebno je teško ostvariti a ponajprije zbog blagih zima pa se ona u ovim krajevima u prosjeku dogodi jednom u deset godina.

Grožđe za predikatna vina treba biti prosušeno na trsu, a na kakvoću vina osim klimatskih uvjeta i vremena berbe utječe i stanje grožđa Botrytis cinerea, tzv. plemenitom plijesni). Plijesan postaje plemenitom kad do njezina razvitka dolazi kasno i kad napad plijesni nije opći. Bobice su prekrivene smeđom bojom, a uloga je plemenite plijesni da razaranjem kožice pridonosi hlapljenju vode iz bobica ikoncentraciji šećera u moštu, a plijesan oblikuje bùkē i okus vina. Idealni uvjeti za berbe prosušenih bobica zimske i ledene berbe su u sedam stupnjeva ispod nule kod ledene berbe. Nastavak slijedi u podrumu, gdje se pozorno odvajaju bobice od peteljkovine a potom slijedii njihovo polagano prešanje.

Predikatna vina su od žute do jantarno žute boje,karakteristične su arome i bukea koji potječe od plemenite plijesni, a podsjeća na mirisšampinjona ili na šumsko tlo.

Vina predikatnih berbi karakteriziraju visoke koncentracije neprovrelog šećera (zbog čega sunajčešće poluslatka i slatka) te veće količine alkohola glicerola koji vinu daje punoću i dodatnu slatkoću. Kod izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica kod nekih sorti pojavljuju se i arome od kompleksnog estera stolona koje podsjećaju na karamel, suhe marelice i smokve, med, grožđice, slad, kompot od jabuka, zrele banane itd.

Izborna berba prosušenih bobica (suhi jagodni izbor) daje vino proizvedeno od prosušenih bobica čiji mošt sadržava najmanje 154° Oechsla. Predikatna vina su vina za posebne prilike, te s duljim odležavanjem u boci razvijaju raskošne arome, boju i fluidnost, zbog čega su vrlo cijenjena i skupa te se obično poslužuju znalcima i u posebnim prigodama.

Marija Barić

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design